A film egy különleges módja az élet különböző aspektusainak és a lélek rejtelmeinek bemutatására. Tükrözi a társadalmi mechanizmusokat, ezáltal segít megérteni és felfedezni az emberi tapasztalatokat. Az egyik legfontosabb és legerősebb érzelmi töltéssel bíró kapcsolat életünkben a szülő-gyermek viszony, amely gyakran központi szerepet kap a mozivásznon is. Nem volt ez másképpen a Kassán megrendezett 29. Art Film Festen sem, ahol a nagy játékfilmek kategóriájának tematikája éppen ezen kapcsolat lett. A kelet- és nyugat-európai, tengerentúli, valamint ausztrál filmekből álló alkotásai mind különbözőképpen dolgozták fel a családi dinamika rejtelmeit. A szakmai zsűri 9 kiemelkedő mű közül választotta ki azt a filmet, amely a legjobbnak bizonyult. A nemzetközi mezőny győztese a Dalva című francia-belga koprodukció lett.

A belga író és filmrendező, Emmanuelle Nicot megrendítő játékfilmes bemutatkozása egy tinédzserkor küszöbén álló lány, Dalva útját mutatja be, akinek meg kell tanulnia, hogyan legyen újra gyerek, miután elvették bántalmazó apjától, Jacques-tól. A gyermekrablási ügyekre jellemző szenzációhajhászást mellőzve, és a bántalmazás fiatal áldozatai számára létrehozott sürgősségi menedékhelyen végzett kutatásaira támaszkodva Nicot Dalva zavarodottságára összpontosít, amikor hirtelen elválasztják apjától. Felháborodással és ellenállással lép be ebbe az új világba, és próbál nehezen birkózik meg azzal, hogy az apja iránt érzett feltétel nélküli szeretet ellenére kapcsolatuk korántsem volt természetes. A film feltárja egy bántalmazott gyermek traumákkal és csalással teli múltját, amelynek főszerepében saját apja jelenik meg, aki elhidegült feleségét próbálja lányával helyettesíteni. Dalva beilleszkedése a szociális központban kezdetben megrázó, és az elidegenedést tovább fokozza a tinédzserkor beköszönte. Fokozatosan szobatársa, Samia és egy szociális munkás, Jayden rávilágít az apja manipulációi által keltett illúzióira, ezáltal átformálva Dalva önmagáról alkotott képét, ami után végre útnak indulhat a gyógyulás felé.

A film a gyermekbántalmazás rendkívül fontos tematikáját dolgozza fel, mindezt egy fiatal lány szemszögéből, akit Zelda Samson feltörekvő tehetség alakít. Az alkotást az Art Film Fest Kék angyal díján kívül a Cannes-i filmfesztivál FIPRESCI díjával illették, valamint a Rotterdami nemzetközi filmfesztivál közönségdíjasa is lett.

Pracu Eszter