A KOSIT szemétszállító cég Kassa városával együttműködve augusztus 1-jétől komposztálókat kezd szétosztani a háztartások között. A kérvényt a www.kosice.sk , illetve a www.kosit.sk oldalakról lehet letölteni.

szerkesztő: Filip Orsolya

Minden olyan lakos kérvényezheti a lebomló háztartási hulladék (biohulladék) tárolására szolgáló komposztálót, aki fizeti a szemételszállítást, rendelkezik fizetői Nyilvántartási számmal (Evidenčné číslo poplatníka) és kertes családi házban lakik. Az említett szám A 2018-as adózási időszakot illető háztartási szemétre kiszabott díjkitevésről szóló határozatban található meg (Rozhodnutie o vyrubení poplatku za komunálny odpad na zdaňovacie obdobie roku 2018), vagy fizetésnél az ún. špecifický symbol alatt.

A komposztálók szétszerelt állapotban lesznek kiszállítva, de jár hozzájuk használati útmutató, összeszerelésük nagyon egyszerű. A kiszállítási idő maximum 2 hónapig tarthat, de személyesen is átvehetők a Rastislavova utca 98-as alatt. Újrahasznosítható anyagból készülnek és ellenállnak az UV sugárzásnak.

Használata a következő dolgokra korlátozódik: lekaszált fű, széna, levelek, virágok, összetördelt faágak, forgács, fűrészpor, gyümölcsökből származó hulladék.

Amiket TILOS a komposztálóba tenni: biológiailag lebomló konyhai maradék (főleg állati eredetű), hús- és tejtermékek, állati ürülék.

A kitöltött kérvényeket le lehet adni személyesen a Kassai Magisztrátuson, illetve el lehet küldeni postán a következő címre:

MESTO KOŠICE

Trieda SNP 48/A

040 11 Košice

További információk a következő linken érhetők el: http://www.kosice.sk/article.php?id=21515 valamint a KOSIT Facebook – oldalán: Za čistejšie Košice (Egy tisztább Kassáért)

Forrás: Kosit, kosice.sk