Kassa megye minden olyan kelet-szlovákiai lakost meghív szeptember 21-én az általa szervezett Egészség napra, aki nem veszi félvállról az egészségét. A helyszín a Békemaraton tér 1, tehát a megyei önkormányzati hivatal előtti tér. Ez a helyszín reggel 9-től délután 13-ig egy szimbolikus egészségügyi városkává alakul át, reggel 8-tól pedig a kassai Nemzeti Transzfúziós Szolgáltatás mobil mintavételi egysége is a véradók szolgálatában fog állni.

Az eseménybe többek között bekapcsolódik a Rákellenes liga, a Szlovákiai Vakok és Gyengén-látók Uniója, a Szk Nemzeti Transzfúziós Szolgáltatása, az Általános Egészségügyi Biztosító, a Dôvera biztosító, valamint a megyei fenntartású Kassai Egészségügyi Középiskola is. Az alapvető vizsgálatok elvégzése mellett lehetőség lesz a koleszterin-szint, a vérnyomás, a leheletben található CO-szint, a testzsír és az izomtömeg megmérésére is. Ezen kívül a helyszínen még az európai egészségügyi igazolvány kiváltására is lehetőség lesz.

Akik nem biztosak a látásukban, igénybe vehetik az érzékelés, a fényérzékenység, a színérzékenység valamint a kancsalság vizsgálatát is. A látogatók megismerkedhetnek a kompenzációs eszközökkel, valamint kipróbálhatják a helyes fogmosási módszereket is. A Rákellenes liga sátrában például tanácsot adnak, hogyan vizsgáljuk meg saját magunkat az onkológiai megbetegedések megelőzése érdekében. A dohányzók számára a „jobb egy füge, mint egy cigi ” elnevezésű kampánnyal készültek, amely során szárított fügét kapnak.

Kedvezőtlen időjárás esetén az eseményt a hivatal épületében fogják megtartani és helyszűke miatt csak a hivatal alkalmazottai számára lesz elérhető.

Forrás: Kassa Megye Önkormányzata