Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül az Európai Mobilitás hete, melynek célja a közösségi és fenntartható közlekedés népszerűsítése az emberek között.

Mind Kassa megye, mind pedig Kassa városa részese ennek a hétnek, amely szeptember 16. és 22. között számos programot valamint kedvezményt is kínál a lakosok számára. A kampány idei témája a „Jobb elérhetőség”, mottója pedig az „Közlekedjünk felelősségteljesen”.

Kassa városa idén a hosszútávú célokra és projektekre szeretné helyezni a hangsúlyt, amelyek a kampány végeztével is elérhetőek lennének az utasok számára. Ezalatt főleg olyan intézkedések értendőek, melyeknek célja a gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságának növelése, motiváció a városi tömegközlekedés, valamint a kerékpárok és rollerek mindennapos használatát illetően.

Jaroslav Polaček az esemény kapcsán úgy nyilatkozott, a város be szeretné mutatni azon intézkedéseit, amivel már hosszabb ideje a környezetbarát közlekedést támogatja, valamint a kibocsátások csökkentését, és a városban való élet minőségének növelését. Ennek értelmében megemlítette még a városi testület által nemrég elfogadott A közlekedést és közlekedési építményeket fejlesztő stratégia aktualizálását, mely elmondása szerint nagy előnyöket fog hozni a közlekedés minőségének növelése terén.

Az egyik ilyen hosszútávú intézkedés a Mészáros utcában levő lassító küszöbök lassító párnákra való cseréje. Az autók ugyanis csak egy kerékkel hajtanak át rajtuk, melynek értelmében csökken az elhasználódásuk mértéke és a zajkibocsátás is. Ez a megoldás ezzel egyúttal a kerékpárral való áthajtást is könnyebbé teszi. A magisztrátus a jövőhét folyamán tervezi ezeket kihelyezni. A jövőben több ilyen lassító párna kihelyezésével számolnak az egész történelmi óváros területén.

A másik kampány alatti aktivitás a kerékpárszámláló idei adatainak nyilvánosságra hozása, amely a Komenský és Letná utcák kereszteződésében található, a város open data oldalán. A város további négy számlálót tervez elhelyezni az SNP sugárút – Ružínska, valamint a Déli sugárút – Košťova környékén.

A kerékpárosok számára a CriticalMass-szel készülnek, mely idén a kerékpárok kivilágításának jegyében fog telni a nagy éjjeli városi kerékpározás alatt.

Pénteken, szeptember 23-án szervezik meg az AlleyCat kerékpáros-orientációs versenyt, melynek során a versenyzők két keréken közlekedve fogják megtekinteni a kassai városi tömegközlekedéshez kapcsolódó helyszíneket. A verseny 17 órakor startol a Fő utcai Történelmi városházától, a cél az Ovečka KE.CY kioszk a Csermely-völgyben.

A kassai Közlekedési Vállalat (DPMK) szeptember 24-ére Közlekedési napot (Dopravácky deň) szervez az Aničkán történelmi járművek bemutatásával. A helyszínre való eljutáshoz a családi órás menetjegy megvásárlását ajánlják, amely 1 euróba kerül két felnőtt és maximum hat gyerek számára. Emellett fel szeretnék hívni a lakosok figyelmét az éves bérlet előnyeire, amelyet az idei év kezdetétől 199 eurós kedvezményes áron kínálni.

Forrás: Kassa városa