Az oktatásban egyre nagyobb szerepet tölt be az iskolapszichológus. Egyaránt fordul hozzá diák, szülő vagy pedagógus. A diák tanulmányai során felmerülhet figyelemzavar, tanulási dilemma, vagy szorongás a jobb teljesítményért, de a karantén alatt új nehézségek is adódnak – így növekedett az iskolapszichológus felkeresése a Márai Sándor alapiskola és gimnáziumban is.  

„Vannak időszakok ezalatt a koronavírus időszak alatt, amikor elhatalmasodik a passzivitás vagy a motiváció hiánya. Legfőképpen kiemelném a szociális kapcsolatok hiányát, kiemelném azt, hogy a gyerekek magányosnak érzik magukat, hogy a gyerekeknek nagyon hiányoznak a barátok, iskolatársak, hiányzik a minden napi nyüzsgés, a szociális élet.”  mondja Pápay Zsuzsa iskolapszichológus

A diákok ebben a nehéz helyzetben is tudnak kreatívak lenni. Vannak, akik hangszeren kezdenek el játszani, mások új nyelveket tanulnak, többet sportolnak, lovagolnak, vagy kis konyhatündérré válnak.

„Egy kicsit próbáljunk meg lassítani és értékeljük át azt, ami valójában számít, mi az, amit most teljesen el engedhetünk és nem fontos számunkra. Azt is tanácsolnám a szülőknek, hogy legyen napi legalább egy fél órájuk, amikor csak saját magukkal foglalkoznak és ezáltal több energiájuk lesz a gyerekekre is a családtagokra is. Minden gyerek egyedi és csodálatos és megérdemli, hogy azt érezze, vele jobb a világ”  – vallja Pápay Zsuzsa iskolapszichológus. Hivatása egyfajta ‘’híd’’ a szülő a diák és pedagógus között. Már megszokottá vált a diákok körében, hogy hetente, de akár naponta is meglátogassák a lélekgyógyászt, akire barátjukként, mi több bizalmasukként tekintenek. Az iskolákban egyre nagyobb szerepet tölt be az iskolapszichológus. Feladata, hogy a problémák megoldását elősegítse. Egyaránt fordulhatnak hozzá a diákok és szülők, valamint a pedagógusok is. 

„Ha individuális konzultációról beszélünk, akkor ott megosztanám korosztály szerint, hogy a kisebb gyerekeknél tipikusabb, hogy megkeres a tanár vagy a szülő, aki segítséget kér, hogy a problémát együtt oldjuk meg. Ha idősebb diákokról beszélünk, akkor elsősorban a diák szokott megkeresni, mert nagyon fontos, hogy a tinédzserek maguktól akarjanak dolgozni velem. Ha a csoportos foglalkozásokról szeretnénk beszélni, akkor elsősorban a szociális készségek fejlesztésére fektetem a hangsúlyt. Itt megemlíteném mindenképp a csapatépítő programokat, az önismereti tréningeket a drogmegelőző programokat, megfélemlítés elleni programokat.”

A csoportos foglalkozások egyike a Boldogság óra, ahol a gyerekek a problémák megoldásának metódusát sajátítják el.

Be lett bizonyítva a kutatásokon keresztül, hogy a boldogság tanulható. Elsajátítunk boldogság fokozó stratégiákat és közben a gyerekekkel rengeteget játszunk, interaktívan dolgozunk és megtanuljuk kifejezni magunkat, megtanuljuk megismerni egymást, de saját magunkat is. Optimizmus, társas kapcsolatok, jó cselekedetek, apró örömök élvezete, célok kitűzése és elérése. Ennek a programnak nem az a célja, hogy egy olyan életet élj, aminek napos oldala van – éppen ellenkezőleg, olyan technikákat szeretnénk átadni a gyerekeknek, amiből tudnak meríteni a mindennapokban, úgyhogy a gyerek megtanulja, hogy küzdjön meg a nehézséggel és megtanulja észrevenni a kicsi apró dolgokat, amik felvidítják.” Zsuzsa úgy véli, ha már a karanténra kényszerültünk, használjuk ki a pozitív oldalát – Foglalkozzunk szeretteinkkel, beszélgessünk, társasjátékozzunk, sportoljunk többet és töltsünk minél több időt a természetben.

PE/SZGY