A gázvezeték építési munkálatai során megsérült a Laborc folyó töltése a Nagymihályi járásbeli Vaján község mellett. A problémát tetézi, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt a folyó megduzzadt és az elmúlt órák során egyre csak növekedett a víz mennyisége (éjfél óta már 30 cm-t), így félő, hogy a gátat átszakítva elárasztja a környező területeket.

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat éjjel értesült a töltés állapotáról, aminek következtében a folyó kezdi elárasztani a Vaján és Mokcsamogyorós közötti területet. Azonnal összehívták a válságstábot, ahol eldöntötték, hogy az ár megfékezésének érdekében megnyitják a Bés községnél található ármentesített területet. További problémát okoz Vaján község, amely a legalacsonyabban fekvő térségben terül el. Itt ezért homokzsákokat helyeznek el, valamint várnak az ármentesített terület megnyitására.

Ezen kívül a Pálóci (Pavlovce nad Uhom), valamint a csicseri állomásokon is harmadfokú árvízriasztást rendeltek el – itt a csatornahálózatba vezetik át a felgyülemlett vizet. Kassa megyében ezen kívül még árvízriasztás van érvényben a Tőketerebesi és Szobránci járásokban is. Az utóbbiban az Okna folyó áradása okoz problémát.

Ahogyan a képeken is látszik, a vezeték építését végző vállalat időközben már megkezdte a töltés javítását.

Forrás: imeteo.sk/SPD