Igor Matovič kormányfő az RTVS szombati Dialógusok című műsorában arról beszélt, hogy akár még két hónapig is csak álmodozni lehet arról, hogy az éttermek és az iskolák megnyithassák a kapuikat. Az oktatásügyi minisztérium viszont az alapiskolák alsó- és felsőtagozatosait már január18-án a középiskolákat pedig 24 – én engedné be az iskolákba, de csak akkor, ha hoznak negatív covid tesztet.

Az eddigi felmérések alapján alacsony a tesztelés iránti érdeklődés. Azok a diákok ,akik nem vesznek részt a covid tesztelésen, online oktatásban folytatják majd a tanévet.

Matej Éva, a kassai  Szakkay József Szakközépiskola igazgatója:
A diákjaink több mint 50%-ka élne azzal a lehetőséggel, hogy tesztelés után visszajöjjön az iskolába. 

Csurkó Éva, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolaigazgatója: A gyermeknek, illetve a gimnáziumi diákoknak nálunk negatív teszt, illetve egy szülő negatív tesztje a belépéshez a feltétel. A tanároknak is negatív tesztet kell hozni a munkába lépéskor. 

A határozat alapján az iskolai klubok és az óvodák csak azon gyermekek számára nyithatnak, akiknek szülei kritikus infrastruktúrában dolgoznak.

Pásztor Mónika, a  királyhelmeci Kosuth L. utcai Óvoda – igazgatója: Mivel kevés volt a jelentkező a fenntartó úgy döntött, hogy az óvodánk zárva lesz, és nem üzemel egészen január 15-ig. Újból felmérést készítünk szerdán, 13-án. Felmérjük a szülők igényeit és annak alapján a fenntartó eldönti, hogy mikor nyílhatnak a kapuink.

A Minisztérium továbbá közzétette, hogy a monitor és az érettségi extern – írásbeli része elmarad, és a diákok féléves értékelése március 31.-ig tart majd.