Kassa megye önkormányzata idén csaknem 7 millió euróval támogatja a kulturális beruházásokat, ami jóval több a tavalyinál.

„Az egész tavalyi év az új típusú koronavírus-járvány jegyében telt, amely kiváltképp érzékenyen érintette a kultúra területét. A rendeletek miatt a megyei kulturális intézmények az év nagy részében zárva voltak a nyilvánosság előtt, elvesztvén így a látogatókkal és a nézőkkel való érintkezés lehetőségét. Kassa megye önkormányzata pályázata sikeresnek bizonyult az uniós pénzeszközök iránt, amelyek ebben az időszakban rendkívüli jelentőséggel bírnak és segítenek a független művészeken is. A kultúrát illető beruházásokra idén 6 825 000 eurót különítettünk el. ”

nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

A megye 2021-ben is folytatja a nagymihályi Zempléni Múzeum felújítását, amelynek keretén belül 253 ezer euróból megújul a kastély nyugati szárnyában található, régebben evangélikus templomként szolgáló Télikert is. Ezen kívül rekonstruálják még a Galéria, az ún. Régi kastély épületét is – 120 ezer euróból korszerűsítik a burkolatot, a bejáratnál található lépcsőket, az ablakokat, ajtókat és a fűtést is.

Továbbá 90 ezer eurót kap a kassai Továrenská utcán található épület is, amelyben a munkálatok elvégeztével majd a Romathan Színház kap helyet. A színtársulat ugyanis jelenleg 28 éve a Štefánik utcában székel, de az ottani épület állapota sajnos már nem alkalmas a nézők fogadására.

Az elkülönített pénzforrások nagy részét az európai uniós eszközökből finanszírozott projektek teszik ki – ezeknek köszönhetően a SMARTmuseum projekt keretén belül 145 ezer euróból új kiállítások kerülnek bemutatásra a Zempléni Múzeumban, a Dél-zempléni Múzeum és Kulturális Központban, valamint a Szepességi Múzeumban is.

Az InterCastles – Interactive Castles in Zemplén-Gömör elnevezésű projekt keretén belül megkezdődnek a Dél-zempléni Múzeum és Kulturális Központ franciakertjét övező új kerítés építési munkálatai is.

Ezen kívül az Európai Gazdasági Térség és a norvég támogatásoknak köszönhetően a Szepességi Múzeumhoz tartozó márkusfalvi Gazdasági épület felújítása is megkezdődik. Az ezt magába ölelő projekt pedig a Manor House Susanna – An Expirience In The Museum nevet kapta.

Az elkövetkezendő három év legnagyobb invesztícióját azonban a Kassa megye Kreatív Központjának kialakítása jelenti. A megye erre a célra 18 millió eurónyi pénzforrást szerzett az Integrált Regionális Operatív Programból. Saját forrásokból idén pedig 225 ezer euróval támogatja a projektet. Ennek köszönhetően felújításra kerül a Strojárenská utcán található épület, amely majd a kreatív kultúra központjának fog otthont adni.

Forrás: Kassa megye