Tegnap hozott ítéletet a II Kassai Járásbíróság annak az óvónőnek az ügyében, akit még januárban vádoltak meg, miután kiderült, hogy alkoholos befolyásoltság alatt dolgozott.

A Hronská utcai óvoda óvónőjenek szokatlan viselkedésére a kolléganői figyeltek fel. Erről beszámoltak az igazgatónőnek is, aki értesítette a rendőröket, akik kiérkeztükkor alkoholtesztnek vetették alá. Az eredmény 2,83 promile-t mutatott, ami súlyos fokozatú ittas állapotnak felel meg. A rendőrség ezért a 47 éves Denisa D.-t függőséget okozó szer befolyásoltsága alatti veszélyeztetés bűncselekményével vádolta meg. A vádirat alapján reggel 6.30 és 8.00 között alkoholos befolyásoltság alatt végezte a munkáját, melynek során 17 gyerekért felelt. Továbbá az is kiderült, hogy nem ez volt az első ilyen esete, 2021 szeptemberében ugyanis hasonló ítéletet kapott a Kassa vidéki Járásbíróságtól – akkor ittas vezetés miatt. Ekkor 4 hónapos börtönbüntetést kapott, egy éves feltételessel, valamint 20 hónapra eltiltották a vezetéstől.

Mi is történt pontosan

A vizsgálat során ezen kívül az is kiderült, hogy a három éve ott dolgozó óvónő viselkedésbeli változását már korábban észrevették. Már az incidens előtt egy nappal gyanították, hogy alkohol befolyása alatt áll, ő azonban ezt tagadta, és az alkoholtesztet sem akarta elvégezni. Mivel nem fújt bele a szondába, az negatív eredményt mutatott. A rendőrség kiérkeztének napján az igazgatónő elmondása szerint Denisa arca piros volt és a szájmaszkja alatt mosolygott. A gyerekek mindeközben szaladgáltak és hangoskodtak a teremben, de ő ezzel nem foglalkozott. Még a kiérkező rendőröknek is azt állította, hogy nem ivott, és nem volt túl készséges a szondáztatás közben sem. Majd miután meglátta annak eredményét, könnyek között beismerte a tettét. Ennek következtében a város, mint az óvoda fenntartója, megszüntette a munkaviszonyát.

A rendőrség két hónappal az eset után hallgatta ki Denisát, amikor is az önkéntes gyógykezelését töltötte egy erre szolgáló központban. Akkor azt vallotta, hogy előző éjjel nem tudott elaludni, ezért 22 óra után megivott két deci pálinkát. Reggel pedig csak két deci vizet és egy kávét ivott, majd munkába indult. Végezetül hozzátette, hogy nagyon sajnálja a történteket, majd miután tudatosította az alkoholfogyasztás káros hatásait, önként jelentkezett be a gyógykezelésre.

A szakértő véleménye szerint azonban a vádlott által leírt mennyiség nem egyezik a leheletében mért mennyiséggel.

A bírónő tegnap Denisa D.-t négy hónapos börtönbüntetésre ítélte, ezen felül pedig három évre eltiltotta a pedagógiai munkától. Amennyiben a vádlott és az ügyész nem lebbeznek fel az ítélet ellen, jogerőssé válik.

Forrás: Korzár