Nagy sikerrel rendezték meg Kassán a Thália Színház Márai Stúdiójában a kortárs költők műveiből és az azok hatására készült színpadi és képzőművészeti alkotásokból összeállított műsort. A LitFest névre hallgató rendezvénybe az idén a kassai magyar gimnazistákon kívül most már a királyhelmeciek is bekapcsolódtak. Az egyre jobban kiteljesedő műsor megálmodója Fecsó Yvett volt.

Mivel ugye egyre kevesebbet foglalkozunk könyvekkel, versekkel, olvasással – és főleg a kortárs szerzőket kevéssé ismerjük – mivel újak és újak jönnek a porondra -, ezért úgy gondoltam, hogy fontos volna nem csak diákok részére, nem csak a középiskolások részére, nem csak a fiatalok részére – hanem egy széles közönség részére is akár ezt az egészet valahogy, valamilyen módon közelebb hozni.

Fiatalok feldolgozzák kortárs szerzők műveit és a meghívott kortárs szerzők ezt végig nézik és beszélnek magukról, alkotói folyamatról, ihletről, inspirációról – és közben véleményt mondanak ezekről az alkotásokról is.A LitFesten az est folyamán ezúttal két fiatal költőnővel: Szunyog Zsuzsával és Bari Fatimával, valamint a lírában már otthonosan mozgó Németh Zoltánnal beszélgetett. Ez utóbbinak az Állati versek című művét a kassai gimnazisták, míg az Üdvözlet című verést a királyhelmeciek dolgozták fel. A Márai Sándor Gimnázium diákjai verses-zenés összeállítását Németh Zoltánon kívül Pénzes Tímea, Tóth László, Csillag Lajos és Zsidó Ferenc költeményei ihlették. A királyhelmeciek Sykorax színjátszócsoportja és az Alone Avenue  együttes pedig Szászi Zoltán, Laboda Róbert, Juhász R. József, Nagy Hajnal Csilla és H. Nagy Péter mellett házi költőiknek: Bari Fatimának a verseit vitték színpadra. Fatima még csak másodikos gimnazista, így a zenekarnak is oszlopos tagja. Verseire már a felvidéki líra legnagyobb mestere: Tőzsér Árpád is felfigyelt.

Litfest00019
Bari Fatima

Az egész 4. Litfest összes pillanata óriási megtiszteltetés volt számomra. Egyrészt azért, mert tényleg, mint költőt hívtak ide – bár még csöppet sem érzem magam annak, de fantasztikus érzés volt így itt lenni. Az előadás minden percét is nagyon élveztem, amit a csapatunkkal hoztunk létre, mert egyrészt minden pillanata nagyon fontos volt nekünk, mert rengeteget dolgoztunk rajta. Szerintem soha nem fogom elfelejteni ezt a napot. Árulta el portálunknak Bari  Fatima.


A LitFest rendezője a Bódva-völgyi Érchegység Kulturális Központ, a Fecsó Pál Polgári Társulás és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága.