Már hétfőn Kassára kellet volna érkezniük az iraki menekülteknek. Ez viszont biztonsági okokból nem történt meg, mert orosz vadászgépek veszélyeztették a gép indulását. A török felségjelzéssel ellátott gépet csütörtökön 12-órára várták, de  csak 22.30 órakor érkezett meg a kassai reptérre. A későbbi érkezés miatt elmaradt a szentmise is, amit a görög katolikus templomban tartottak volna számukra Kassán. Eredetileg a Kassai Dómba tervezték, de  biztonsági okokra hivatkozva erről letettek. Az Irakból érkező gép fedélzetén 25 család, azaz 149 fő utazott. Mindannyian keresztény menekültek.

„Anyanyelvük ősi biblikus arámi nyelv – Krisztus nyelve. Vannak köztük gyerekek, aktív korban lévők és nyolc nyugdíjas is. Otthonaikból az Iszlám Állam fegyveres erőitől tartva menekültek el. Egy kolostorban leltek menedéket, ahol 15 hónapig tartózkodtak. Az amerikai donoroknak és a Szlovák Püspöki Konferenciának, valamint a Nyugalom és Jóság Polgári Társulatnak köszönhetően sikerült ezt az életmentő missziót sikeresen megvalósítanunk. Az integrációjuk már az iraki kolostorban elkezdődött.  Napi hat órányi szlovák nyelvoktatásban részesültek. Kassáról a  Homonnai Humanitárius Centrumunkba szállítjuk őket, ahol  folytatódik az oktatásuk. Az integrációjuk 8 hónaptól két évig is eltarthat.  Ez attól függ, hogy sikerül a szlovák nyelv elsajátítása, és mennyire sikerül munkát találnunk számukra” – árulta el portálunknak Ivan Netík, a belügyminisztérium szóvivője.

Duagles atya, aki az iraki menekültek sorsát istápolja elsősorban Robert Ficonak és Robert  Kaliňáknak köszönte meg, hogy befogadta Szlovákiába védenceit. Duagles atya elmondta azt is, hogy olyan keresztény menekültekről van szó, akiket ha Szlovákia nem fogad be, akkor biztos, hogy  előbb vagy utóbb az Iszlám Állam által vezetett népirtásnak lettek volna az áldozatai.

A menekültek komoly biztonsági ellenőrzésen mentek át a kassai repülőtéren, de az átvilágításukat már az elutazásuk előtt is megtették.

„Természetesen az egyház és a polgári társulás, -mely  kezdeményezte a dolgot –  nagyon szoros együttműködésben van az állami hatóságokkal annak az érdekében, hogy olyan emberek ne juthassanak be ide, akik nem azért jönnek mert segítséget keresnének, hanem ártani akarnak. Mindez fel volt mérve. Ettől a csoporttól nem kell senkinek félnie. Segíteni kell, mert ők menekülnek azok elől, akiktől félni  kell” – jelentette ki az amikassa hírportálunknak Halko József pozsonyi segédpüspök.

Három hétre most karanténba zárják őket a homonnai migrációs központban, ahol elsősorban az egészségi állapotukat fogják figyelni, közben  az integrációjuk szakszerű támogatását is elkezdik.. A menekültek zártkörű szentmisén adnak hálát azért, hogy megmenekültek az Iszlám Állam által szított terrortól.