Új ipari létesítménnyel gazdagodott Kassa. A japán MinebeaMitsumi cég tegnap a repülőtér melletti ipari parkban ünnepélyes keretek között nyitotta meg európai iparcsarnokát, melyben Hoffman Jörg vezérigazgató szavai szerint mindenekelőtt az autóipar számára fognak BLDC motorokat, üzemanyagrendszereket, különböző szenzorokat és egyéb alkatrészeket gyártani, de egy fejlesztő részleg intenzív munkáját is tervezik. Itt számolnak a Kassai Műszaki Egyetemmel való együttműködésre is.

Az új gyárat nem egészen tíz hónap alatt építették fel. Az ünnepélyes megnyitón Peter Pellegrini kormányfő úgy nyilatkozott a sajtónak, büszkék arra, hogy olyan beruházót hozhattak Kassára, mely magas szintű hozzáadott érték előállítására képes és ebbe a munkába bekapcsolja az egyetemeink fiatal kutatóit is. A szlovák kormány a japán cég kassai gyárának felépítési költségeihez 20 millió euró támogatással járult hozzá. A japán cég 60 millió eurót fordít a kassai beruházásra és 1 100 embernek ad majd munkalehetőséget.

A MinebeaMitsumi ipari társaságnak jelenleg 68 leányvállalata van, mely összesen több mint százezer szakembert foglalkoztat.

Peter Žiga, Szlovákia gazdasági minisztere jelezte, hogy további olyan beruházók érkezését is várják Szlovákiába, melyek az ország keleti és középső részén akarják elképzeléseiket megvalósítani. Közölte azt is, hogy a kassai ipari park irányába és a repülőtérre a jövőben egy négysávos út megépítését is tervezik, továbbá arról is szó van, hogy Kassáról gyors villamosjárattal is összekössék ezt a területet.

/szasz/