Kassa megye az ARRIVA Michalovce autóbusz-társasággal együttműködve új expresszjáratokat indított szeptember 1-jétől több kelet-szlovákiai város között. A menetrend szerint közlekedő járatok a következő útvonalakon haladnak: Szobránc – Nagymihály – Kassa, Királyhelmec – Nagykapos – Tőketerebes. Az Iveco Magelys típusú autóbuszok egy magasabb szintű kényelmet biztosítanak az utasok számára, melybe beletartozik a Wi-Fi csatlakozási lehetőség, illetve a klimatizáció és az állítható ülések is. A járatok legnagyobb előnyét azonban a rövidített menetidő jelenti, ugyanis Nagymihályból Kassára már akár 55 perc alatt, Királyhelmecről Nagykaposon keresztül Tőketerebesre pedig 60 perc alatt eljuthatnak az utasok.

szerkesztő: Filip Orsolya

A járatok elindításának célja az autóbusz közlekedés vonzóbbá tétele az autókkal szemben, és egyúttal az utasok számának növelése. Mivel Szobráncról és Nagykaposról hiányzik vasúti összeköttetés, nem volt kérdéses, hogy ők is bekerülnek a projektbe.

Nagykapos ugyan rendelkezik kiépített és villamosított vasúthálózattal, azonban a Közlekedési és Építésügyi Minisztérium 2011-ben leállította a személyszállítást, a vonal veszteségességére hivatkozva. Azóta már számos petíció született a járatok visszaállítására, a város vezetősége személyesen is tárgyalt a problematikáról Érsek Árpád miniszterrel, de mindhiába. Mivel a városból számos diák és munkás ingázik Kassára, kénytelenek a 21 km-re levő perbenyiki, vagy a 32 km-re levő nagymihályi vasútállomásokat használni. Az előbbire autóbusszal 30 percig tart az út, az utóbbira viszont 1 óráig (autóval csak 30 perc). Nehéz lesz így konkurálni a buszoknak az autókkal szemben.

Forrás: Kassai Magisztrátus