A járvány második hullámát követő turistaforgalom fellendülése főleg Kassa megye hazai látogatói számának évközi növekedésében nyilvánult meg, leginkább a nyári turistaszezonban. Annak ellenére, hogy külföldi látogatók száma alacsonyabb volt, mint 2020-ban, a hazai látogatók száma rekordot döntött – olvasható Kassa Megye Önkormányzatának sajtónyilatkozatában.

A látogatók össz-száma 3,59 %-kal növekedett, az itt eltöltött éjszakáké pedig 1,12 %-kal. Ehhez a számhoz nagy arányban a szlovákiai turisták járultak hozzá: több mint 100 ezer látogatóval és 230 megszállással.

A koronavírus okozta krízis előtt 10-ből 4 turista külföldről érkezett. A 2019-es nyári szezonban a számuk több mint 64 ezer volt, idén viszont csak 18 ezer.

„Úgy tűnik, hogy a járvány okozta minden probléma ellenére, a hazai idegenforgalom felerősödött, és ez nagyszerű hír. Egy részből ez lehetőséget jelent a szlovákiai utazóknak az új uti célok és helyszínek felfedezésére, más részből pedig a vendéglátósoknak is, akiknek a vendégek számára magasabb minőségű szolgáltatásokat kell bebiztosítaniuk, mindezt az érvényben levő intézkedések betartásával. …” – nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

Érdekes információ, hogy a 2021-es nyári szezonban június volt a legerősebb hónap (50%-kal több volt a látogatók száma), amely múltéven a járványügyi intézkedések következtében nagyon gyenge eredményeket mutatott. A hagyományosan, legerősebb külföldi országokból érkező turisták száma idén nyáron jelentősen megcsappant. Csehországból 40%-kal, Németországból 15 %-kal, Magyarországról pedig 11 %-kal kevesebb turista érkezett. A múltévhez hasonlóan azonban megnövekedett az Ukrajnából, Olaszországból és Romániából ide látogatók száma

„A pandémia erre a szektorra kifejtett hatásai még mindig kiterjedtek és a hosszú távon előreláthatatlan helyzet értelemszerűen beleszól az emberek nyaralási terveibe. Éppen ezért, valamint az elérhető statisztikai adatok alapján a legközelebbi időszakban a hazai piacra fogunk fókuszálni, amelyben hatalmas potenciált látunk. Úgy gondolom, hogy Kassa megyében a szektor közös céljának a 100 ezer hazai látogató számának meghaladása kellene, hogy legyen.” – tette hozzá Lenka Vargová Jurková, a Kassai Régió Turizmus szervezet igazgatója