A Mosoly mint ajándék (Úsmev ako dar) szervezet petíciót indított a hazárdjátékok betiltásáért Kassán – jelentették be a tegnap tartott sajtótájékoztatón. A petíciót többek között támogatja Bernard Bober kassai római katolikus érsek, Cyril Vasiľ kassai görög katolikus érsek, valamint Kassa városának önkormányzata is.

A tegnapi sajtótájékoztató a Fő utcán

Radoslav Dráb, a petíciós bizottság elnökének elmondása szerint a petícióval a lakosok a város polgármesterét és a képviselő-testületet arra szeretnék kérni, éljenek a törvény által kapott kompetenciájukkal és tiltsák be a hazárdjátékokat, valamint szabályozzák a játéktermek és kaszinók elhelyezését a városban.

November 17-ig több mint 1000 aláírást szeretnének összegyűjteni, annak érdekében a témát szavazásra bocsátsa a városi képviselő-testület annak decemberi ülésén. Dráb elmondása szerint a kassai és hozzá közeli krízisközpontokban lévő családok 42%-a éppen a hazárdjátékok miatt került az utcára és súlyos anyagi helyzetbe. Az aláírások gyűjtését november 7-én fogják megkezdeni, melynek keretén belül a szervezet és más segélyszervezetek önkéntesei a város területén található templomok előtt fogják várni az érdeklődőket.

„Az a 180 kassai állandó lakhellyel rendelkező, jelenleg gyermekotthonokban élő gyermek évente összesen 6,5 millió eurójába kerül az országnak. Ezzel szemben az egyes városrészek hazárdjátékokból származó bevétele az elmúlt öt évben 920 ezer és 1 millió euró között mozgott. Ez egyértelműen veszteséges, nem beszélne az emberek lelki veszteségeiről” – magyarázta Dráb.

Bernard Bober érsek kiemelte, hogy ez nem politikai, hanem polgári kezdeményezés. Elmondása alapján a hazárdjátékokat illetően az okokat kell keresni, nem pedig a következményeikkel foglalkozni. Cyril Vasiľ görög katolikus érsek ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a petíciót egy olyan törekvésként értelmezi, amelynek célja az emberek felszabadítása, nem pedig valaminek a tiltása.

Az esemény kapcsán megszólalt Vladimír Fabian, a magisztrátus szóvivője is, aki kiemelte, hogy a város jelenlegi vezetése szorgalmazza a hazárdjátékokat illető diszkusszió megnyitását. „A város már régóta foglalkozik ezzel a problémával. Üdvözöljük ezt a polgári kezdeményezést. Amennyiben sor kerül a szükséges aláírások összegyűjtésére, a képviselőknek kénytelen lesz vele foglalkozniuk.” – nyilatkozta.

Forrás: ÚAK, kosiceonline.sk