A Csemadok Kovács utcai székházában lesz a pinceszínház. A nagy múltú Kassai Pinceszínpad újjáélesztése már az idén egy Karády-estel elkezdődött volna , de mivel az építkezés még tart, így azt a Csemadok nagytermében tartották meg. A felújítási munkálatok a tervezettnél azért húzódtak el hosszabbra, mert kiderült, hogy XV. századbeli pincéről van szó, és a műemlékhivatal szigorú intézkedéseit a restaurátor-építészeknek a munkák során be kell tartaniuk. Kolár Péter elmondta, hogy a munkálatok 2015. márciusára már minden bizonnyal befejeződnek, és akkortól kezdve a pince klubhelységként és pinceszínpadként a kassai magyar fiatalok fontos találkozóhelyévé válik. A felújítási munkálatokra a Csemadok a Magyar Kormányhivatal Nemzetpolitikai Titkárságától kapott anyagi támogatást. A kassai Csemadok-székház földszinti- és emeleti épületrészének tatarozását a Szlovák Kulturális Minisztérium támogatja.

A készülő pinceszínház:

Karády Katalintól a Kassai Pinceszínpad újraélesztéséig

A múlt hajszálgyökerein át olykor olyan értékek törnek a felszínre, amelyek nem csak az emlékezés jó érzésével, hanem az üzenetek ma is érvényes boldog ráismerésének örömével töltik el a jelenkor emberét. Ennek lehettünk tanúi 2014.december 30-án a Csemadok Kassai Városi Választmányának Kovács utcai székházában, ahol ezúttal a múlt század nagy énekesnőjének és színésznőjének Karády Katalinnak az életútját elevenítették fel.

Varga Lívia
Varga Lívia

Kolár Péter, a Csemadok elnöke, a Thália Színház korábbi igazgatója azért tartotta fontosnak, hogy összeállítsa ezt a műsort, mert Karády Katalin életéhez sok mítosz és rejtély is kapcsolódott, amelyek valójában csak mára tisztázódtak hitelt érdemlően, és ezt a képet fontos, hogy a Karády-dalok kedvelői megismerjék. Az egy órás összeállításban ezt ifj. Havasi Péter színművész narrátorként közölte a nézőkkel, miközben Jakab Zoltán zongorakíséretével Varga Lívia, a Thália Színház művésznője szólaltatta meg Karádynak az egyes történelmi időszakokhoz is köthető sajátosan jellegzetes dalait. Varga Líviára bízni ezt a feladatot telitalálat volt. Telitalálat nem csak azért, mert a hangszíne is hasonlít a Karádyéra, hanem azért is, mert a lelkületével és minden idegszálával érzi ezeket a dalokat. A művésznő sminkjével, frizurájával, a ruhájával is Karádyt jelenítette meg, de ügyelve arra, hogy önmaga is legyen. A teljesítményének az igazi értékét éppen ez adja, ezért nem vált karikatúrává, mint sok más hasonló próbálkozás. Az összeállítást id. Havasi Péter rendezte.

 

Szaszák György