A múltévi kedvező fogadtatásoknak köszönhetően a Kassai Régió Turizmus vezetősége úgy döntött, hogy július folyamán az idén is újraindítja a Jégexpressz vonatjáratot. A célállomás idén is a Szlovák Paradicsom. A Jégexpressz (Ľadový expres) a júliusi hónap hétvégéin Kassáról indul. Jegyeket a vylety.kosiceregion.com-on lehet foglalni.

Iglófehérhegy /Mlynky/,  Palcmanská Maša
Keskenylevelű kakukkfű
Tipp: Iglófehérhegy /Mlynky/, a Palcmanská Maša víztározó dombos partjain nő a Keskenylevelű kakukkfű, melyről már őseink is tudták, hogy: fertőtlenítő és görcsoldó hatással rendelkezik, valamint enyhíti az emésztési panaszokat. Enyhe nyugtató hatásának köszönhetően alkalmas idegesség ellen is. Köhögéscsillapító hatása mellett megszünteti a szájüregi gyulladásokat. Külsőleg alkalmazva kiváló sebek fertőtlenítésére, valamint reumás panaszok sikeres kezelésére. Mellékhatása nem ismert, amennyiben előírt mennyiségben fogyasztjuk. Illóolaját azonban csak szakember utasítására ajánlatos fogyasztani. Így érdemes a tó parti sétára ollót vagy egy bicskát is vinni, és szedni ebből az értékes gyógynövényből.

A Jégexpressz a célállomásig Szlovákia jelentősebb nevezetességeinek a színhelyein is megáll, így például Iglófehérhegyen /Mlynky/, ahol lehűsölhetünk a Palcmanská Maša víztározó vizében. Sétálhatunk a Sztracena (Stratená) szurdok égbe meredő falai közt is friss levegőt szívva a szabadban.

Sztracena szurdok

A következő megállónál pedig a Dobsinai-jégbarlangban a kialakuló jégcsodákat tekinthetjük meg.

Az egyik főattrakcióként szolgál a Garamfői /Telgárt/ alagúton átzakatoló vonat. A végállomáshoz érve – nordic walking név alatt – egy 7,5 kilométeres gyalogtúra vár a résztvevőkre a Zári /Ždiar/ hegységben, mely során egy kedves idegenvezető hölgy Garamfő történelmével is megismertet. A túra a híres Chmarošský viadukt megtekintésével zárul.

nordic walking a Zári /Ždiar/ hegységben

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a résztvevőknek kötelező biztosítást kötni, amely fedezi az esetleges hegyi mentőszolgáltatást is. Továbbá ajánlott a megfelelő öltözék és felszerelés, amelynek része kell, hogy legyen a túra-pálca is. Mivel ez a tárgy nem biztos, hogy mindenkinél van otthon, ezért ezt a szervezők biztosítani tudják azoknak, akik igénylik.

Lovaglás itt: https://www.ranc-ladova.sk/
Lovaglás itt: https://www.ranc-ladova.sk/

A Jégexpressz semmi mással nem pótolható kellemes hétvégi kiruccanást kínál a természet kedvelőinek. A résztvevők kedvük szerint választhatnak a programok közül, jóllehet a döntés nem könnyű, hiszen minden desztináció igazi élményt nyújt.

Iglófehérhegy /Mlinky/,  Palcmanská Maša
Iglófehérhegy /Mlynky/, Palcmanská Maša

Pásztor Eszter, fotók: ifj. Szaszák GY