A farsang vízkereszttől hamvazószerdáig egy hosszú, vidám télbúcsúztató időszak. Ilyenkor van helye a vidámságnak, mókázásnak, karneváloknak és bálozásnak. A hagyományokat természetesen a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola diákjai is tiszteletben tartják és ápolják. A farsang ideje alatt az iskolában gyakran vannak ehhez kapcsolódó foglalkozások. A gyerekek a tanórákon gyakran játszanak vidám farsangi játékokat, farsangi verseket és dalokat tanulnak, de karneváli álarcokat is saját kezűleg készítenek.

A farsang kicsúcsosodása a karnevál, melyet a Márai alsó tagozata február 8-án tartott. A gyerekek már hetekkel előtte izgatottan készülődtek a nagy eseményre. Volt, aki a saját maga által készített álarcban érkezett, másoknak a szülők, vagy a nagyszülők segítettek elkészíteni a maszkot, de akadtak kölcsönzőből származó jelmezek is.

A maskarákon kívül még minden gyerek hozott magával valami otthon készült süteményt, vagy más finomságot, ami leginkább az anyukáknak és a nagyiknak volt köszönhető. Tízórai után tetőfokára hágott a hangulat, mindenki csak a délutáni mulatsággal foglalkozott. Ebéd után az izgatott gyerekhad „A farsangi napokra“ című dalt énekelve levonult a tornaterembe, amit a nevelő nénik addigra hangulatos bálteremmé varázsoltak. A mulatságot Csurkó Éva igazgatónő nyitotta meg, ami után kezdődhetett a zene és a tánc. Szemünk előtt elevenedtek meg a tündérmesék királykisasszonyai, a rajzfilmek és mesefilmek szereplői, a filmvásznak szuperhősei és a bálterem Csodaországgá változott. A nyitótáncot „A pozsonyi sétatéren“ ismert dal melódiájára az összes gyerek egyszerre táncolta. A karnevál hangulatát mókás versenyek, körjátékok, limbó – hintózás, és cukor-eső színesítették. A negyedikes lányok bemutattak egy modern tánckoreográfiát, de volt még ezen kívül macarena, kacsatánc, vonatozás és természetesen az elmaradhatatlan tombola is.

Nagyon jól sikerült az idei télűzés a Máraiban, reméljük hamarosan a tavasz is megérkezik.

Tóth M.