Rudolf Schuster volt köztársasági elnök indítványozására Kassa díszpolgárává avatják a Szovjetunió utolsó elnökét, a Nobel-békedíjas Michail Gorbačovot.
A díjat a város képviselő-testülete ítélte oda, amelyet hagyománosan a városi napok keretén belül, május elején osztanak ki. Bár Gobačov soha nem járt Kassán, mégis sikerült megtalálni a közös pontot közötte és a város között. Leszámítva azt, hogy a béke eszméje kapcsolja Kassához, mivel ,,a béke az egyik legfontosabb érték Kassa számára“, a történészek megállapították, hogy Gorbačov édesapja Kassa felszabadításáért harcolt, valamint az ütközetek során meg is sérült. A KVP városrész polgármestere ironikusan megjegyezte, hogy Gorbačov édesapja vajon az 1945-ös vagy 1968-as felszabadítás során sérült-e meg.

„Ez egy bizonyítékokkal alátámasztható tény. Sok világváros örülne, ha lehetősége lenne díjazni egy olyan embert, mint Michail Gorbačov. Kassa lehet az utolsó város a világon.“ – érvelt Schuster.

Kassa városa a kitüntetést Michail Gorbačov a békefolyamatban játszott kiemelkedő szerepéért, valamint a békenyilatkozatáért ítélte oda, amely alapelv az európaiak és kassaiak számára egyaránt. Michail Gorbačov 1985-91 között a Szovjetunió Kommunista Pártjának az élén állt, majd a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke lett. Az ő vezetése alatt kezdődtek meg a gazdasági és társadalmi átalakítások (peresztrojka), valamint a politikai nyitás (glasznoszty). Nagy szerepet játszott a világban uralkodó feszültség enyhítésében, reformkísérletei a hidegháború végéhez vezettek és a Szovjetunió széthullását eredményezte. Szlovákiában 1987-ben, elnöksége idején járt Pozsonyban.