Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Magyarország Kassai Főkonzulátusa szakítva a korábbi gyakorlattal, az idei ünnepi fogadást  nem Kassán, hanem Eperjesen rendezte meg, egybekötve a Magyar Kultúra és a Magyar-szlovák együttműködés napjával. A magyar nemzeti ünnepre való tekintettel a szlovák közlekedésügyi minisztérium engedélyezte, hogy a Rákóczi Intercity vonat különjárata vigye Kassáról Eperjesre a meghívott vendégeket.

,,Kassa egy fontos város, amire a magyarok nagyon figyelnek, de itt van mögötte egy másik nagyon fontos város – egy kicsit kisebb, de Szlovákia harmadik legnagyobb városa, konzuli kerületünk második legnagyobb városa – hihetetlen értékes a gazdasági élete, kulturális élete és óriási hagyományaival közös történelmünknek. Ebben a városban nagyon fontos számunkra, hogy mit tudnak rólunk magyarokról, meglátják-e az együttműködésre okot adó jeleket,” – nyilatkozta portálunknak Szesztay Ádám, magyar főkonzul.

A nagy múltú eperjesi Evangélikus Kollégium dísztermében előbb Slavomír Sabol, a Szlovákiai Evangélikus Egyház Keleti Egyházkerületének püspöke, majd a himnuszok után Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere köszöntötte az ünneplőket. Ezt követően Szesztay Ádám főkonzul Margonya polgármesterének, Jozef Kuziaknak adta át a Magyar Érdemkereszt kitüntetés aranyfokozatát, melyet Áder János köztársasági elnök azért adományozott neki, mert Dessewffy Arisztid honvédtábornok hagyatékát hűen ápolják, törődnek a családi sírhelyével is.

Jozef Kuziak, Margonya polgármestere portálunknak elmondta, hogy szeretné köszönetét kifejezni a magyar köztársasági elnöknek a kitüntetésért, s azt is leszögezte, hogy ez őt a további együttműködésre kötelezi.

,,Ez az elismerés a községünk, Margonya képviselő-testületének is szól, akikkel a kulturális értékeinket őrizzük és ápoljuk,” – tette hozzá.

Nem véletlen, hogy Kossuth Lajos szellemiségét is e falak között alapozták meg. Az ő emlékét egy emléktábla is őrzi itt, amit természetesen most is megkoszorúztak. De itt tanult a már említett Dessewffy Arisztid és Bercsényi László a Rákóczi-szabadságharc résztvevője,  Maléter Pál az 1956-os második Nagy Imre kormány kivégzett minisztere – hogy csak néhányukat említsük. Az ő tiszteletüknek adózva döntött úgy a nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és az eperjesi Evangélikus Összevont Iskola, hogy a testvériskolai együttműködési megállapodásukat itt írják alá.

,,Eperjes városának új vezetése, Andrea Turčanová és csapata megfelelően nyitott, sőt a Nyíregyházával való jó kapcsolatok kapcsán mondhatom, hogy mindenféleképpen nyitott. Ugyanolyan nyitott, mint mi vagyunk – függetlenül attól, hogy 1920 óta már egy piros vonal választja el Eperjest és Nyíregyházát, de szerencsére 2 óra hossza alatt itt lehet lenni. Viszont nemcsak a levegőbe beszélünk. Ebben az évben adtunk be közös brüsszeli pályázatunkat Eperjes városával. Ma megtörtént a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium és az eperjesi líceum között egy nagyon fontos kapcsolatfelvétel, amelyet Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is nagyon támogat. Számunkra ez mind nagyon fontos,” – mondta portálunknak Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Aros János, Sárospatak polgármestere is  kiemelte a rendezvény fontosságát:

,,Biztos vagyok benne, hogy ennek a mai eseménynek lesz még folytatása – akár a turisztika terén is. Többekkel egyeztettem, hogy a programjainkat próbáljuk meg összeegyeztetni. Turinfo-irodáink vegyék fel egymással a kapcsolatot! Nagyon bízom benne, hogy a két település közelségével kapcsolatosan akár gazdasági előrelépés is lehet. Örömmel láttam, hogy nem csak a két város látja így, a konzulátus is így gondolja, és bízom benne, hogy egész Magyarország és egész Szlovákia is így gondolja.”

Az eperjesi ünnepi fogadáson a magyar gasztronómia gazdag nemzeti sajátosságait is megízlelhették a vendégek, és az ünnepi megemlékezés színvonalát Aranyász Zita nyíregyházi, Kamil Jarašek eperjesi képzőművészek közös kiállításának megnyitása is növelte.