Az utóbbi hét folyamán Bernd Fesel, az EIT Culture & Creativity ügyvezető igazgatója látogatást tett a kassai Creative Industry-nál. A Creative Industry Košice igazgatójának, Michal Hladkýnak és Marcel Gibóda kassai alpolgármesternek a jelenlétében aláírt szerződéssel elindította a Co-Location Centre létrehozásának folyamatát. Az EIT Culture & Creativity sorrendben a kilencedik innovációs konzorcium az EIT-en (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) belül, és a kassai Creative Industry immáron részese lesz ennek a sikeres kezdeményezésnek.

Bernd Fesel, az EIT Culture & Creativity ügyvezető igazgatója

2024-től Kassa ad majd otthont a CLC Eastnek (Colocation Centre), amely támogatja majd az innovációkat, beruházásokat és a kulturális és kreatív szférák fejlődését a tágabb európai régióban, amely magában foglalja a V4 országait, Romániát, Bulgáriát és Ukrajnát is. Kassa tehát egyike lesz a kreatív iparágak területéhez köthető innovációkat, kutatásokat, és vállalkozói tevékenységeket támogató hat központnak, Helsinkivel, Béccsel, Barcelonával, Bolognával és Amszterdammal együtt. Az EIT Culture & Creativity egy hosszú távú projektet indít útjára, amellyel minimálisan az elkövetkező tizenöt évre Európa innovációs térképére helyezi fel a várost.

Október 18-án és 19-én az Art & Tech Days and Conference-el együtt kerül majd megrendezésre az European Culture and Creativity Days elnevezésű rendezvény, ahol szakértőkkel és nemzetközi előadókkal együtt a CLC East bemutatja az elkövetkezendő időszakra eltervezett aktivitásait.

Pracu Eszter