szerkesztő: Filip Orsolya

Kassa elsőként kapta meg ezt a címet a kelet- és közép-európai városok közül, Barcelona, Lisszabon, London, Sligo és Aarhus után a cím hatodik birtokosa lesz.

A díjat december 1-jén (pénteken) vette át Richard Raši a brüsszeli székhelyű Európai Önkéntes Központ képviselőitől az írországi Sligo városában, amely jelenleg tölti be ezt a posztot.

„Elsősorban a város több ezer önkéntesének szeretnék köszönetet nyilvánítani, ez mindenekfelett az ő érdemük. Az önkéntességnek Kassán nagy hagyományai vannak, viszont szélesebb körökben csak az elmúlt évek során terjedt el. Több ezer önkéntes munkás járult hozzá olyan események sikeres megszervezéséhez és lebonyolításhoz, mint Európa Kulturális Fővárosa 2013-ban, Európa Sportfővárosa 2016-ban, valamint Nemzetközi Békemaratón. E mellett meg kell említenem azokat az önkénteseket is, akik naponta végeznek különböző szociális munkákat, valamint betegeket és fogyatékkal élőket ápolnak és rászorulókon segítenek.” – nyilatkozta Raši.

Elmondása szerint az önkéntesség a városban a lokálpatriotizmus egyik pozitív megnyilvánulása, valamint jelentős szereppel bír a lakosság összetartásának kiépítésében is.

„Szeretnénk elérni fokozatosan, hogy az önkéntesség a lakosok mindennapi életének részévé váljon, valamint azt is, hogy Kassa ezentúl inspiráló például szolgálhasson Közép- és Kelet-Európa más országai számára is.” – tette hozzá.

Ezt a címet az Európai Önkéntes Központ 2013-tól kapják meg a különböző városok. A cím birtokosa 2014-ben Barcelona, 2015-ben Lisszabon, 2016-ban London, 2017-ben Sligo volt, és jövőre pedig a dániai Aarhus kapja meg.

Forrás: Teraz, borítókép: Košice:dnes