Ma, május 3-án Kassa Megye Önkormányzata együttműködésről szóló memorandumot írt alá a Kelet-szlovákiai Vízművekkel, mégpedig annak céljából, hogy hozzájáruljanak a kis falvakban hiányzó szennyvízelvezető rendszerek kiépítéséhez – olvasható mindez az önkormányzat közleményében.

„A megye területén még 40 olyan község található, amely nincs rácsatlakoztatva a közüzemi vízhálózatra, főként a Kassa-vidék és a Gölnicbányai járásokban. A szennyvízelvezető rendszereket illetően a helyzet még rosszabb, ez a községek 66%-nál hiányzik. A megyei átlag alatt helyezkednek el a Tőketerebesi és a Szobránci járás községei.” – nyilatkozta az esemény kapcsán Rastislav Trnka megyeelnök

Hozzátette azt is, hogy noha a megye nem részvénytulajdonos a régióban működő vízműveknél, a tarthatatlan helyzetre való tekintettel úgy döntöttek, egy erős partnerrel karöltve belevágnak a vízhálózat és szennyvízelvezető rendszerek kiépítésébe. Az építési munkálatok során a Kassa Megye Szociális Intézményének alkalmazottai fognak segédkezni, míg a Kelet-szlovákiai Vízművek az anyagi és műszaki felszerelést és a nehéz gépeket biztosítja majd be.

Az aláírás során a VVS felügyelő bizottságának elnöke, Stanislav Hreha is megszólalt, mely szerint: „A Kelet-szlovákiai Vízművek 936 községet lát el a keleti régióban, amiből több mint 600 nem rendelkezik szennyvízelvezető rendszerrel. Százalékarányosan nézve Szlovákia áll a legrosszabb helyen a Visegrádi négyek közül. Ez egy olyan probléma, ami a múltban keletkezett és a mai napig nem lett megoldva. Egy aprólékos munkáról van szó, amelyhez nagy mennyiségű pénz szükséges. A cégünk készen áll az együttműködésre és örülünk Kassa megye ezen kezdeményezésének.”

Számos, közüzemi vízhálózatra nem rákapcsolt vagy csatornázatlan község már régóta kidolgozott projektekkel és érvényes építési engedélyekkel is rendelkezik. Nem állnak rendelkezésükre azonban az ehhez szükséges anyagi eszközök – ebben lehetne segítségükre az új megyei rendszer. Az első szennyvízelvezető rendszert (600 m) a Kassa-vidéki járásban található Regeteruszkában (Ruskov) építenék.