Május 2-ától a Kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház visszatér a covidon kívüli üzemmódba, valamint ezzel egyúttal megszüntették az egyes osztályok átprofilizációját mind a Rastislav utcai, mind pedig az SNP sugárúti kórházban.

„A legtöbb osztályunk és klinikánk már a standard, covidon kívüli üzemmódban működik. Ez fontos hír a betegek, ügyfelek, látogatók és nem utolsósorban a kórház alkalmazottai számára is, akik örömmel fogadják a mindennapi munkarendhez való visszatérést” – nyilatkozta Ján Slávik, az egyetemi kórház vezérigazgatója.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a covid végleg eltűnt. A kórházban jelenleg is 49 koronavírussal fertőzött pácienst kezelnek. Emellett minden klinikán és osztályon úgynevezett elkülönítő szobákat hoztak létre, arra az esetre, ha valamelyik beteg a kórházi kezelés során fertőződne meg. A látogatási tilalom továbbra is érvényben van, május közepéig előreláthatóan nem is fogják feloldani. Ugyanígy kötelező a reszpirátor viselete a kórházba való belépésnél. Tekintve, hogy ebben a kórházban kezelik a legtöbb covidos beteget, néhány intézkedés az ország többi egészségügyi intézményéhez képest később kerül visszavonásra.

A betegeket érintő változások

Megszűnik a betegek osztályozása. Ezt már csak az egyes részlegek standard eljárásai során fogják alkalmazni, a rendelőkben, illetve a telefonos időpontkérés során. Ugyanígy megszűnik a betegek preventív, SARS-CoV-2-re való tesztelése. Ez azonban az orvos által előírható, amennyiben az adott személynél megjelennek a covid klinikai tünetei, vagy egyéb utazási, epidemiológiai anamnézissel rendelkezik, illetve, ha az egészségügyi beavatkozás igényli. Ebben az esetben a tesztelésére egyenesen az adott részlegen vagy az Ipeľská utcai nagy kapacitású mintavételi helyen (MOM UNLP) kerül sor. A további aktuális információkról a kórház tájékoztatni fog.