Kassai fotós fényképét választotta az idei Karácsony csillagászati felvételévé a NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal). Az árvai (Orava) falu varázslatos éjszakai fotóját hajnalban készítette a 25 éves Tomáš Slovinský.

Behavazott Szlovákiai faházak, tiszta és csillagoktól ragyogó égbolt. Ezt a fotót tette közzé december 24-én a NASA a Karácsonyi nap képeként weboldalán. A panoráma felvételt hajnali 02.30-kor készítette a fiatal fotográfus, a sikeres felvétel viszont nem egy kattintással sikerült, hanem összesen 66 felvételből állította össze. A fotózás helyszíne a Bölényfalui (Zuberec) Árvai Falumúzeum. Tomáš Slovinský azért választotta ezt a helyszínt, hogy alkotásával úgy mutathassa be az éjszakai égboltot, ahogy azt őseink látták, tehát fényszmogmentesen. Az utcák, lakások, házak, autók fényei miatt ma már ritkán csodálhatjuk teljes sötétségben az égboltot.

A megfelelő időjárási és fényfeltételek lehetővé tették, hogy a fényképen tisztán látható legyen a híres Téli Hatszög csillagalakzat. Az alakzat legfényesebb csillagai közül a Capellát és Polluxot sikerült lencsevégre kapni, de a Szíriusz csillag, a Göncölszekér és a karácsony egyik jelképe, egy üstökös is látható a képen. (ke)

A Szlovákiai éjszakai kép december 24.-én jelent meg a NASA weboldalán
Fotó: Tomáš Slovinský