„Az internet a demokrácia része. A demokrácia pedig felelősséggel jár.”

A kassai Szakkay József Szakközépiskola műszaki líceum szakán tanuló informatikus diákjaink egy csoportja: Bárczy Szabolcs István, Vasík János László, Szatmáry Gréta, Magyar Ádám, Bugis Krisztián, Oláh Dezső és Gábor Márió Sebastián ellátogattak Kassa megye magyar tanítási nyelvű alapiskoláiba, hogy felhívják a tanulók figyelmét az internet használatával kapcsolatos veszélyekre és hasznos tudnivalókra.


Az előadás-sorozat bemutatta az internetfüggőség jeleit, érintette a káros tartalmak veszélyeit. A közösségi média előnyei és hátrányai is rendre terítékre kerültek a beszélgetéseken. A netbűnözés fogalmait is alaposan körbejárták az előadásokon. Az alapiskolás diákokat nagyon sok esetben meglepte, hogy ma mennyi minden számít netes bűncselekménynek. Végül minden előadás alkalmával elemezték az internet használatával összefüggő gyakori téma- és kérdésköröket (közösségi oldalak, elektronikus levelezés, szórakozás, információszerzés és praktikus ügyintézés).
A diákjaink egy „tízparancsolatot” is összeállítottak az alapiskolás tanulók számára, amit mindig érdemes és hasznos betartani az internet használatakor. Nagyon élvezték az alapiskolás diákok az ismeretterjesztő előadásokat, és hasznosítható, praktikus információkkal lettek gazdagabbak. Az iparista diákok az almási-, rozsnyói egyházi-, rimaszombati-, szepsi állami-, buzitai-, nagyszelmenci-, vajáni-, nagykaposi Erdélyi János-, bolyi-, pelsőci-, tornaljai Kazinczy Ferenc-, bátkai-, bodrogszerdahelyi-, nagygéresi-, bélyi-, nagytárkányi- és királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskolát látogatták meg.


Rigó Gyula