A kassai kórház egy magnetorezonanciás képalkotó berendezést (MRI) vásárolt három millió euróért. A KDH szerint ezen a pénzen három ilyen eszközt is vehettek volna. A pöstyéni kórház által vásárolt túlárazott CT-készülékhez hasonló botrány körvonalazódik, mint a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) Orvosi Karán. A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) képviselői szerint az MRI-készüléket a piaci árhoz képest jelentősen drágábban vásárolta az intézmény. A berendezést 2014. augusztus 28-án uniós támogatással vásárolták.  Az egykori egészségügyi miniszer, Ivan Uhliarik (KDH) hívta fel a figyelmet arra, hogy a berendezésért jóval többet fizettek a piaci áránál.

„A Siemens cég által gyártott magnetorezonanciás berendezés teljesítménye 1,5 Tesla és  3,054 millió euróba került. A beszerzési szerződésben az áll, hogy a beszerelést és a karbantartást a Siemens cég vállalja. A beszerzés azonban egy Pharma Group nevű közvetítőn keresztül történt,” – hangsúlyozta az egykori miniszter, majd hozzátette, hogy nem lehet tudni, ki áll a közvetítő cég mögött.

A miniszter az újságírók rendelkezésére bocsátott egy szerződést, miszerint a Pharma Group székhelye Nagylévárdon (Veľké Leváre) van és egy Peter Kočalka nevű orvos az elnöke.  Uhliarik ugyanakkor azt is elmondta, hogy egy cseh kórház egy feleakkora teljesítményű MRI-készüléket 1,1 millió euróért vásárolt, a brünni Masaryk Egyetem pedig egy 3 Tesla (a kassainál kétszer erősebb) teljesítményű berendezést 1,9 millió euróért szerzett meg.

„Ez még mindig majdnem egy millió euróval kevesebb, mint a kassai UPJŠ esetében. Ennyi pénzért akár három darabot is vehettek volna,” – mondta Uhliarik.

Vizsgálatot indítanának

Uhliarik az ügyet a parlament egészségügyi bizottsága elé szeretné terjeszteni, és egy képviselői vizsgálatot is kezdeményez. A KDH elnöke, Ján Figeľ elismerte, hogy az egyetem autonóm intézmény, ugyanakkor közpénzekből gazdálkodik, és magyarázatot szeretne a dologra:

„Az UPJŠ Orvosi Karának és az oktatási minisztériumnak kell magyarázatot adnia a dologra,” – mondta Figeľ.

Uhliarik arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az ő minisztersége alatt is voltak-e hasonló ügyek, azt mondta, hogy mikor 2010-ben átvette a tárcát, azonnal létrehozott egy független bizottságot, ami minden 10 000 euró feletti vásárlást ellenőrzött.

Forrás: Bumm, SME