A hétvégén Kassán tartották a 2014-es Táncfórumot, melynek fő eseménye a néptáncosok Deákos Szólótáncversenyének országos döntője volt, amit a Thália Színházban rendeztek meg. A táncosok felkészültsége, tudása magát a házigazdát, a színház igazgatóját – Czajlik Józsefet is meglepte.

„Ez egy fantasztikus mozgalom! Egyszerűen olyan szinten működik, és olyan módon mozdít meg embereket, ami a szakmaiságnak egy magas foka – tehát nem valamiféle népművészeti áltudományról van szó. Ennek egyszerűen jövője van! Fantasztikus látni itt az embereket, ahogy mozognak. Külön örülök annak, hogy most mi lehettünk a házigazdái ennek az eseménynek.“– nyilatkozta portálunknak Czajlik József, azt sem titkolva, hogy a Thália Színház művészeti titkára, Richtarčík Mihály néptánc koreográfusként is elismert, továbbá a színház zenei vezetője, Lakatos Róbert is segíti a népművészet eme ágazatát.

A zsűri
A zsűri

A versenytáncosok valóban kitettek magukért és a zsűrinek is feladták a leckét.  Hégli Dusán, az Ifjú Szívek művészeti vezetője, a zsűri elnöke közvetlenül a verseny után a portálunknak ezt mondta:

„A mezőny igen erős volt, komoly átlagot hozott ki. A legfiatalabbak és az idősebbek kategóriájában is nagyon sokan kimagasló teljesítményt nyújtottak.“

Busi Zsuzsanna, jászberényi táncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranygyöngyös Táncos, a zsűri tagja is az elismerés hangján nyilatkozott:

„Huszonkettő egészen pici gyermek táncolt, illetve ugyanennyi középkorosztály-beli, kamaszkorú gyerek. Azt tapasztalom, hogy egyre fejlődik, egyre színesebbé válik a gyerekvonal, és egyre magasabb a színvonal. Nagyon boldog vagyok! Nagyon feltöltődtem az elmúlt másfél napban.”

A nagyszerű teljesítményeket látva a zsűri arról le is mondott, hogy az első három helyezettet kategóriánként rangsorolja. Igazságosabb döntésnek látta, hogy ehelyett inkább több aranysávos minősítést adjon ki. A legjobbaknak persze az aranysávos minősítéshez járt a zsűri kiemelt dicsérete is.

A legkisebbek közül ezt a dunaszerdahelyi Dunaág Néptáncműhely két tehetsége: Szabó Barbara és Orosz Noémi kapta, akik már hat éve együtt táncolnak. A nagyobbak között a pozsonyi Béhr Márton lett a legjobb szólótáncos, aki a Boncidai-, valamint Sallai-verbunkkal bűvölt el mindenkit. Hasonló nagy sikert aratott a nagyidai Ilosvai Néptáncegyüttes párosa: Szabó Miklós és Kupec Zsófia is. Amint azt Miklós elmondta, azért választották a Tardoskeddi-táncot, mert megtalálható benne a régi páros-csárdás sok motívuma megtalálható, köztük a csalogatás is.

A kassai táncfórumon a néptánc koreográfiák seregszemléjét is megtartották. A zsűri a négy benevezett koreográfia közül Konkoly László Lédeci kacsintósát tartották a legjobbnak, ami a Zobor-vidéki táncok kategóriájába tartozik, és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes mutatta be.

/szaszák/

fotók ifj. Szaszák György: