A környezetbarát temető tervéről portálunk már korábban is beszámolt, a terv azonban most valós alakot öntött – tudható meg Kassa városa által kiadott nyilatkozatból. A temető az Emlékek erdeje (Les spomienok) elnevezést kapta és a Krematórium mellett találtak neki helyet.

A Városi Zöldövezet-kezelés igazgatója, Marta Popríková elmondása szerint az építési munkálatokat az év elején kezdték meg, összesen 320 órányi munkába került, míg elnyerte végső alakját. Az ára pedig csaknem 32 ezer euró volt.

„A temető 400 m2-nyi területű, ami azt jelenti, hogy akár 476 sírnak is helyet adhat. Egy olyan különleges helyet hoztunk létre, amely egy nem mindennapi végső búcsúra ad lehetőséget. Bízok benne, hogy egy valóban méltóságteljes helyként fog szolgálni a végső pihenésre.” – tette hozzá

A temető bejárata

Jaroslav Polaček főpolgármester szerint ezen innovatív projekt létrehozása olyan városok közé emeli fel Kassát, mint Prága, Brünn vagy Zólyom, ahol közkedveltek a hasonló temetkezési módok.

„Úgy láttuk, hogy a halottak napjának időszaka épp megfelelő idő arra, hogy megnyissuk az Emlékek erdejét. Egyre több ember keresi a hagyományos temetkezéstől és a hideg halottasháztól eltérő alternatívákat, amelyek kíméletesek a környezettel szemben. Az Emlékek erdeje a természetes és a kulturális tér összeforradásából született és egyben lehetőséget ad arra, hogy szeretteinkre tisztelettel emlékezzünk. Ezzel egyúttal figyelembe vesszük a természetvédelmet is, amely rendkívül fontos, hiszen a klímaváltozás elleni harc idejében élünk.” – jegyezte meg

Viaszgyertyák elhelyezése az átadáson

Fontos tudnivalók a környezetbarát temetkezésről

Monika Suchanská a Živica polgári társulás tagja kifejtette, hogy a temetőben a fák környékén vagy azok koronája alatt lehet majd temetkezni. Ennek értelmében egy fa körul maximum 10 sírhely lehet elhelyezve. A temetkezésre csak márciustól november végéig lesz lehetőség – tekintve a természetben lejátszódó változásokat és azok fákra való hatását a tél során. A temető az év minden napján látogatható lesz, a sírhelyek azonban nem lesznek olyan feltűnően megjelölve, mint a hagyományos temetőkben – helyüket a fákon elhelyezett fémből készült cédulák fogják jelölni.

„Az Emlékek erdejében tilos a művirágok, mécsesek és más, klasszikus díszek elhelyezése. Az urna elhelyezése vagy a hamvak élszórása során megengedett az élő virágok használata, amelyek 14 nap múlva eltávolításra kerülnek. A szertartást követően nem engedélyezett a további virágok vagy dekorációk elhelyezése. A kizárólag viaszból készült gyertyákat csak a központi sírkő medrében lehet meggyújtani.” – magyarázta Suchánska.

Forrás, képek: Kassa város