Országszerte szélriadót hirdetett szombatra a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ). Kassán és a Kassa-vidéki járásban egésznap első- és másodfokú készültség van érvényben.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint Kassa városára sárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki, ami 65 – 75 kilométer per órás szélsebességet jelent. „Ezek a szélviszonyok az évszaknak megfelelőek, viszont az erős szél nehezítheti az emberi aktivitást, és károkat is okozhat,” – tájékoztat az intézet a weboldalán. A Kassa-vidéki régió 1000 méter tengerszint feletti magasságban veszélyesebb a helyzet. „Hegyvidéken erős szél valamint heves széllökések várhatóak, akár 135 – 160 kilométer per órás sebességgel,” – áll a közleményben.

A másodfokú riasztás Szlovákia egész hegytérségére vonatkozik, ahol havazás és hófúvás is várható.  Az előrejelzések szerint Kassán már vasárnap (december 29.) este hat óra után a magasabban fekvő térségekben pedig már szombatról vasárnapra virradóra javulhat az időjárás. (ke)