A közelgő hidegfrontot hozó szélvihar hétfőn és kedden eddig csak Szlovákia nyugati és középső részén okozott károkat, de a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint szerdán már Kelet-Szlovákia térségét is eléri. A Poprádi-, Lőcsei-, Eperjesi, Rozsnyói, Iglói, Gölnicvi és a Kassa-környéki járásokra az erős szél miatt harmadfokú figyelmeztető jelzést adtak ki. Ezeken a helyeken a szél olykor elérheti a 160-180 kilométeres óránkénti sebességet.

A Kassai-, Nagymihályi, Tőketerebesi-, Szobránci, Varannói-,Homonnai- és Késmárki járásokra  egyelőre a másodfokú figyelmeztető jelzés van érvényben, ami azt jelenti , hogy ezeken a területeken az óránkénti 55-60 kilométeres sebességet éri el a szél, de lehetnek helyek, ahol időszakosan az óránkénti 85-95 kilométeres sebességet is megközelítheti.

A szél mellett az esőzések következtében az ország keleti részében az előrejelzések szerint szerdán a folyók vízhozama is megnövekszik. Első fokú készültséget főleg a Hernád folyó vízgyűjtő területére, valamit a Bártfai-, Felsővízközi-, Eperjesi, Homonnai-, Nagymihályi-, Szinnai- és a Kassa-környéki járások falvaiban található folyókra, patakokra vonatkozóan rendeltek el.

/sz/