Kassa megye igyekszik figyelembe venni a kerékpározás iránti érdeklődés növekedését. Az elmúlt évek során sor került több kerékpárút, kölcsönző, illetve töltőállomás kiépítésére, legújabban pedig három pihenőhelyet adtak át a sport kedvelőinek.

A modern kerékpáros pihenőhelyek konkrétan Alsómislye (Nižná Myšľa), Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde) és Eszkáros (Skároš) falvak közvetlen közelében találhatóak meg. A választás nem véletlenül esett ezekre a területekre, hiszen célként szolgál a kulturális turizmus támogatása is. A történelem kedvelői meglátogathatják a közeli alsómislyei Archeoskanzent vagy éppen az abaszéplaki kastélyt. Az ezekhez hasonló látványosságokhoz a kerékpárutak mentén elhelyezett 20 darab, fotókkal ellátott irányjelző tábla fogja navigálni a turistákat.

Lenka Vargová Jurková, a Kassa Régió Turizmus szervezet igazgatónőjenek nyilatkozata szerint a pihenőhelyek az EcoVeloTour elnevezésű projekt keretén belül kerültek megépítésre, melynek célja az ökoturizmus támogatása és fellendítése. Hozzátette továbbá, hogy ez a megyei turisztikai szervezet víziójának is szerves részét képezi.

Mindegyik pihenőhely fedett, emellett pedig elektromos kerékpárok és mobiltelefonok részére kihelyezett töltőállomásokkal is el van látva, valamint Wi-Fi csatlakozási lehetőséget is fog majd kínálni. Meghibásodások esetén a javításhoz szükséges szerszámok is megtalálhatóak a tető alatt. A pihenőhelyek áramellátását a saját, környezetbarát napenergiás rendszerük biztosítja.” – magyarázza.

Rastislav Trnka megyeelnök elmondása szerint minden évben próbálnak valamilyen újdonsággal előrukkolni a kerékpárosok számára. Tavaly ilyen volt többek között a Tokajban kialakított kerékpár-kölcsönző, a töltőállomások kiépítése, de mindemellett a folyamatban lévő, kerékpárutak kibővítése, amely jelenleg leginkább a zempléni régióban zajlik.