Alig egy hónap múlva – október 1-jén, vasárnap – rajtol Kassán a 100. Nemzetközi Békemaraton. Az eseménnyel kapcsolatban szeptember 7-én, csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a Kelet-szlovákiai Múzeumban.

Mint arról a szervezők tájékoztattak, óriási az érdeklődés a jubileumi maratonon való indulás iránt. A vasárnapi programon való résztvevők száma 13 000, ez a 2022-es évben indulók számának körülbelül a dupláját teszi ki. A szombati minimaratonon további 4000-en vesznek majd részt.

Összesen 58 ország maratonfutói állnak majd rajthoz. A legnagyobb számú külföldi futó Lengyelországból érkezik, innen konkrétan 600 résztvevőt várnak, ezt követi Csehország, Magyarország, Franciaország, Szerbia, és Németország, de érkeznek futók Nagy-Britanniából is.

Az indulók között hírességek is lesznek. Matej Tóth, olimpiai bajnok gyalogló élete első maratonját tervezi lefutni Kassán. A legidősebb maratonfutó a 80 éves zólyomi Ján Hazucha lesz.

A Nemzetközi Békemaraton jubileumi évfordulójának ünneplése keretén belül szeptember 7-én kiállítás nyílt a Kelet-szlovákiai Múzeumban, mely a maraton múltjának és jelenének mérföldköveit mutatja be korabeli dokumentumokkal és gyűjteményi tárgyakkal, valamint egy új dokumentumfilm segítségével utazhatunk át az évszázadon, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy jobban megismerjék a maratonnal kapcsolatos időszaki átfedéseket, összefüggéseket és fontos üzeneteket. Ezek mellett olyan ritka stopperórák is helyet kapnak a kiállításon, amelyekkel a bírák 1930 és 1981 között mérték a futók menetidőjét. Ezeket Ausztráliából hozza el a kassai születésű Rudolf Lewith, akinek édesapja hosszú éveken át a békemaraton bírája volt.

Pracu Eszter