A Csemadok Kassai Városi Választmánya 2022. november 30-án 18 órára a Kovács utca 38 szám alatti székházába egy érdekes könyvbemutatóra és vitára hívja az érdeklődőket. A könyv szerzője a királyhelmeci születésű Leczo Zoltán, aki 1972-ben a Bodrogköz e nagy múltú városkájában látta meg a napvilágot. Hogy világra eszmélésében milyen hatások érték, és hogy milyennek látja a szűkebb hazáját, erről már újságíró évei alatt is tett vallomásokat a cikkeiben, de most a Sára könyve címet viselő első könyvében értékmeghatározó szóbeli és képi megéléseit tárja az olvasók elé.

A Sára könyve fotó- és tárcagyűjtemény is. A kötetben száztizenegy kép és száztizenegy történet mesél egy korról, egy életről, egy családról, egy városról. A szövegek a jelen eseményein keresztül beszélnek a múltról, és a múltbeli családi anekdotákon keresztül rajzolnak meg egy kort. De a Sára könyve nemcsak kép és szöveg, hanem a benne szereplő életek és helyszínek esszenciája is. A szerző úgy lát, úgy kapcsol össze múltat és jelent, hogy ettől a maga személyes élményei velünk is közössé válnak, általuk szembe tudunk nézni a saját történetünkkel. Szembesít azzal, amit sokszor nem merünk, vagy nem akarunk meglátni.

Leczo Zoltánnal a kassai könyvbemutatóján Gaboda László, Oltman Tamás és Köteles Szabolcs beszélget. Egyebek mellett azt is firtatva, hogy: Miért vándorolnak el a fiatalok a Bodrogközből? Van-e visszaút? Hogyan érzik magukat az ottmaradottak? Fejlődött-e a régió az elmúlt évtizedekben? Van-e lelkiismeretfurdalása a Kassán élő bodrogközieknek? Vágynak-e vissza egyáltalán?

/sz/