Divat, környezettudatosság és jótékonyság egy helyen

 

Kassán is hódít a SWAP a világszerte népszerű ruhatár frissítés környezetkímélő módja. Mintegy 250 divatkövető és környezetvédő csatlakott a harmadik kassai ruhacseréhez, amely októberben kreatív műhellyel bővült. Azok a ruhadarabok, amelyek nem kerültek új tulajdonos szekrényébe most karitatív célokat szolgálnak.

Több mint egy tonna ruházati cikket válogattak ki ruhásszekrényeikből az október 12-én megszervezett SWAP Kassa (SWAP Košice) résztvevői. A projekt célja új felhasználási módot kínálni megunt, kinőtt vagy soha fel nem öltött ruhadarabjaiknak.

Mint sok más nő, én is élveztem az új ruhadarabok vásárlását az úgynevezett fast fashion vagyis gyors divatárut értékesítő üzletláncokban. A szekrényem tele volt olyan ruhákkal, melyeket sohasem viseltem. Miután ráébredtem mennyire szennyezi a ruhaipar a természetet próbáltam megoldást találni textilhulladék mennyiség csökkentésére. Ehhez már akkor is hozzájárulunk, ha ruhatárunkban évek óta porosodó szinte új, jó minőségű daraboknak új lehetőséget adunk, más szekrényében. A megoldás a SWAP,” – közölte Zuzana Slivenská, a SWAP Kassa alapító tagja.

Szombaton főként őszi és téli meleg ruhadarabok kerültek csereberére. A rendezvény után felmaradt öltözéket a szervezők átválogatták. A férfinadrágok, pólók, pulóverek, sálak, sapkák és kabátok főként hajléktalanokat segítő szervezeteknek a női és gyermekruhákat pedig anya-gyermek segítőotthonok veszik át.

A SWAP kísérőrendezvénye a Kassai iparművészeti középiskola diákjai workshopja volt, amelyen a tehetséges diákok néhány perc alatt alakították át a divatjamúlt ruhadarabokat egyedi viseletté. (szerk)