Három korszerű földgáz üzemű autóbusz érkezett Kassára. Az összesen 978 500 euró értékű járműveket uniós alapokból és a város költségvetéséből finanszírozták. A buszokat a közbeszerzésben sikeres cseh SOR Libchavy cég szállította a Kassai közlekedési vállalat számára.
„Két alacsonypadlós, 12 méteres, 27 férőhelyes buszról van szó, amelyek összesen 107 utast szállítanak majd. Egy másik 18 méteres csuklós busz összesen 176 utast képes szállítani, amely 44 férőhelyes. Mindhárom jármű CNG-üzemű, sűrített földgázzal hajtott.” – ismertette a város a közösségi oldalán a járműveket, hozzátéve, hogy a tömegközlekedés utasai már a jövő hónapban utazhatnak bennük.
Az új autóbuszoka légkondicionálóval, kamerarendszerrel és a sofőrnek szánt monitorral lettek felszerelve, az utasok lehetőséget kapnak telefonjaik feltöltésére, a sötétített ablakok pedig megakadályozzák a nap és a hőség behatolását.


Az új járművek fontos részei lesznek a kassai tömegközlekedésnek, ámde egyelőre csak három van belőlük, a Kassai közlekedési vállalatnak (DPMK) pedig sokkal többre lenne szüksége.
Annak ellenére, hogy már mindhárom busz a városban van, a napokban még nem kerülnek az utakra. „Még cseh rendszámmal rendelkeznek, a szlovák rendszámokat még fel kell dolgozni, valamint más részleteket is tisztázni kell.” – mondta Dušan Tokarčík városi szóvivő. Hozzátette, hogy a buszok novemberben kezdenek el majd közlekedni. Egyelőre nem tudni, hány új autóbusszal bővülhet még a kassai tömegközlekedés, és azt sem, hogy mikor. Minden a pénzügyi helyzettől, valamint a Kassai közlekedési vállalat új vezérigazgatójának megválasztásától függ, amelyet sem a város, sem a közlekedési vállalat nem akar kommentálni, amíg a győztes nem tisztázott.
Pracu Eszter