Kassán a Fő utca 72 szám alatt ma délelőtt nagy érdeklődés közepette ünnepélyes keretek között nyitották meg Magyarország Kassai Főkonzulátusának új székházát, mégpedig a gazdag történelmi múlttal rendelkező és szakszerű szépséggel felújított Csáky-Dessewffy palotában, amit a magyar kormány megvásárolt.

Mielőtt a palota – illetve most már a magyar főkonzulátus – főbejárati kapuja előtt a magyar és a szlovák nemzeti színekből kifeszített szalagot átvágták volna, előbb Jaroslav PolačekKassa főpolgármestere, majd Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere mondott beszédet.

főpolgármester azzal kezdte, hogy nagy tapsot kért azoknak az embereknek, akik ilyen szépen felújították ezt a palotát, ami mostantól kezdve Magyarország Kassai Főkunzulátusaként fogja a polgárokat szolgálni. „Hogy erre sor kerülhetett, ez a két ország közötti jó kapcsolatoknak, az együttműködéseknek köszönhető, amiért  dr.Hetey Ágota főkonzul asszony sokat tesz“– emelte ki Jaroslav Polaček, majd abbéli reményét is kifejezte, hogy ebben a felújított épületben ezek a kapcsolatok még jobban elmélyülnek. Ezt követően pedig egy szlovák közmondást idézett, mely szerint: Jobb egy közeli szomszéd, mint egy távoli barát, amihez megerősítésként rögvest hozzá tette, hogy a magyar szomszéd közelsége Kassán jól érzékelhető, amit sikeres közös tervek kivitelezése is bizonyt. Emlékeztetett egyebek mellett arra is, hogy Kassa már 1997-ben partneri kapcsolatokat létesített Budapesttel és Miskolccal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rögtönzött beszédében egyebek mellett így fogalmazott: „Ha valaki ránéz erre a főkonzulátusra – vagy bemegy oda -, az világosan láthatja azt is, hogy Magyarország kormánya kiemelt jelentőséget tulajdont, annak, hogy Magyarország és Szlovákia között a barátság, a kapcsolatok és az együttműködés folyamatosan fejlődjenek. Mára Szlovákia és Magyarország ezer szállal kötődik egymáshoz. Először is: a leghosszabb határunk éppen Szlovákiával van. 654 kilométer hosszan, amelyen az esztendő végére már negyven átkelési pont lesz. Emlékszem rá, hogy mikor kormányozni kezdtünk 2010-ben, ez a szám még csak 16 volt. Hazánk számára Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partner. 17 milliárd euró – ez egy nagy szám- ekkora volt a kereskedelmi forgalmunk tavaly, ami egy hatalmas rekordot jelent!“

Szijjártó Péter beszédében a nemzeti kisebbségekről szólva így fogalmazott: „Él itt egy majd félmilliós magyar közösség Szlováki területén, és van egy jelentős szlovák közösség nálunk otthon, Magyarországon is. Ezek mind-mind összekötnek minket. Ma már arról beszélhetünk, hogy mi köt össze minket és nem arról, hogy mi választ el.“ Ehhez még azt is hozzá tette, hogy 11-12 éve született meg az a felismerésük, hogy sokkal jobban járunk akkor, ha jóban vagyunk, mintha rosszban lennénk. A továbbiakban arról is szólt, hogy Kassa és Miskolc aglomerációi gyakorlatilag összeértek. A határnak a jelentősége itt már viszonylagossá vált. A külügyminiszter beszéde zárórészében ezeket a gondolatokat emelte ki:

Tisztel Hülgyeim és Uraim, mi örülünk annak, hogy olyan időkben élünk, amikor közösen lehetünk büszkék arra, hogy Kassának a magyarsághoz kötődő nagyon komoly hagyományai vannak. Büszkék vagyunk az itt nyugvó Rákóczi Ferencre. Büszkék vagyunk Márai Sándorra, Radványi Géza filmrendezőre – és büszkék vagyunk arra is, hogy Kassa hírneve Panamáig ér – ugyebár Gersner Béla nyomán. Tisztelt Elnök úr, tisztelt főpolgármester úr mivel sok ezernyi szállal kötődünk egymáshoz egyre több magyarnak van itt dolga Kassán. Hogy ha a magyaroknak itt dolgai vannak, akkor előbb vagy utóbb ügyes-bajos dolgaik is lesznek. Ezért indokolt volt, hogy főkonzulátust nyissunk. Csak a tavalyi esztendőben ezerkétszáznál is több konzuli ügyet kellett itt kezelni. De ezek mellett – az ügyes-bajos dolgok kezelése mellett – természetesen gazdasági-,kulturális-, sport – és az emberek közötti kapcsolatok fejlesztése is ugyan ilyen fontos feladat lesz. Két megyét látunk el innen: Kassa- és Eperjes megyét. Külön büszkék vagyunk arra, hogy itt Kassa megye közgyűlésében  a magyarokat tömörítő párt – a Szövetség az egyik legsikeresebb szereplését tudta felmutatni a tavalyi megyei önkormányzati választáson, és a legnagyobb politikai csoportot alkotják az itteni megyei közgyűlésben. Mindez bizonyítéka annak, hogy a magyar közösség mennyire ragaszkodik Kassa megyei jelenlétéhez, mennyire jól szervezett, és mennyire szívén viseli a megye ügyét.”

/sz.gy./