Talán mindenkivel előfordult már életében legalább egyszer, hogy valamire szüksége volt, de nem akarta megvenni az adott tárgyat egyszeri használatra. Erre a problémára találtak megoldást a Bocatius Könyvtár Hemerková utcai fiókjában, a KVP lakótelepen.

Ez az első ilyen jellegű könyvtár Kassán. A tárgyak kikölcsönzéséhez csupán regisztráció szükséges. Az eszközöket legfeljebb 5 napra lehetséges kikölcsönözni. A kölcsönzést egyszer meghosszabbítható azzal a feltétellel, hogy senki más nem vár az adott tárgyra. A kölcsönzés feltétele a visszaváltható letét kifizetése, amely a tárgy esetleges ellopása vagy károsodása esetén használható fel.

A könyvtárban olyan alkalmi használatra szolgáló tárgyakat találhatunk, amelyek csak szezonálisan vagy ritkán kerülnek felhasználásra. Ezen kívül társasjátékokkal és különböző háztartási eszközökkel is találkozhatunk itt. A könyvtár a készletét fokozatosan bővítik a vendégek által kitöltött kérdőívek alapján, melyben megfogalmazzák mire lenne még szükségük.

Pracu Eszter