Legyünk óvatosabbak az utakon!

Az ősz előrehaladtával egyre korábban sötétedik, romlanak a látási viszonyok, melynek következtében számos baleset is történhet, ha nem figyelünk oda eléggé.

A tartós sötétség és a romlott látási viszonyok csökkentik a sofőr kilátását az úttestre és ugyanúgy a saját láthatóságát is mások számára. A sofőr az akadályt saját fényszórójának hatékony hatótávolságában veszi észre. Tompított fényszóró használata mellett ez a távolság 25-től 60 méterig terjedhet, 40-80 km/h sebességnél (természetesen ez függ az akadály és a környezet színétől valamint megvilágításától is).

amikassa032

A= a fényszórók hatékony hatótávolsága

B= a fényszórók teljes hatótávolsága

 

amikassa

A környezet és az öltözet színei

 

Tudatosítanunk kell, hogy a jármű fényszóróinak sugarai az úttest felszínére irányulnak. Ezért az úttesten lévő akadály elsődleges megvilágítása során, tulajdonképpen mi csak az úttesttel egy szinten levő részét látjuk. Csak ezután kerül sor az akadály felsőbb részeinek megvilágítására, amely a sofőr megkésett reakcióját eredményezheti.

A rendőrség ezért arra szeretné felhívni a járművezetők figyelmét, hogy fordítsanak fokozott figyelmet az óvatosságra, és viselkedésükkel ne veszélyeztessék a közlekedés biztonságát és folytonosságát. Arra is kitérnek, hogy vezetés közben figyelembe kell venni az úttest technikai állapotát és jellegét, valamint az időjárási viszonyokat és saját képességeiket is.

Csökkent látási viszonyoknál fontos a tompított fényszórók használata, mivel a nappali megvilágítás ilyenkor már nem elegendő.

Orsi