A Közgazdasági Egyetem (Ekonomická univerzita) Vállalatgazdálkodási Karának hallgatói a fertőző osztályon végezték az avatási bál után. A bál a közgazdász hallgatók Diákparlamentjének szervezésében került megrendezésre a Művészetek Házában.

Azok a diákok, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek, mind részvettek a pénteki avatási bálon. Az egyik diák elmondása szerint, akinél vasárnap jelentkeztek a tünetek (hányás, láz, hasmenés), néhány osztálytársa már szombaton rosszul érezte magát. Mivel mindannyian ettek a csirkehúst, sertéshúst valamint burgonyát tartalmazó főételből, ezért arra következtetnek, hogy valószínűleg az okozhatta a megbetegedéseket.

Az ünnepségen körülbelül 300-an lehettek, a felsőbb évesekkel együtt. A betegek száma a nem hivatalos információk szerint eddig 40. Az Egyetemi Kórház szóvivője megerősítette, hogy jelenleg 4 dehidratált állapotban érkezett diákot látnak el, akik mindannyian infúziós kezelésre szorulnak. Feltételezhetően, még 3-4 napig a kórházban maradnak, majd otthon fognak tovább gyógyulni. Hozzátette, hogy nagy valószínűséggel az étel okozta az emésztőrendszeri gyulladásokban megnyilvánuló fertőzéseket. Mivel a betegség lappangási ideje 48 óra, ezért már nem kellene nőnie a betegek számának.

A Művészetek Házában megrendezett társasági és kulturális rendezvényekre mindig a Junior nevű cég biztosítja a cateringet, mint ahogyan a jelen esetben is történt. A cégre eddig még nem volt semmilyen panasz. Igazgatója, Anton Stolár nem nyilatkozik addig, amíg az esetet a Közegészségügyi Hivatal ki nem vizsgálja.

Nem egyértelműsíthető viszont, hogy a diákok a cég által biztosított ennivalótól betegedtek meg, mivel ezen kívül még más cégek is szolgáltak fel ételt a bálon. Az ügyet jelenleg a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal vizsgálja.

Orsi