Folytatódik az „Ady szimfonikusokkal turné”: Dunaszerdahely, Komárom, Tatabánya és Nagyvárad után 2023-ban Királyhelmecen, Pozsonyban és Kassán láthatja a közönség a nagysikerű koncertet. 
Kassán a Művésztek Házában november 6-án 19.0 órai kezdettel tatják a koncertet. A portálunkon emlékeztetetünk arra is, hogy Kassát  Ady Endre is meg akarta ismerni. 1910 szeptemberében a Magas-tátrai pihenését megszakítva jött el Kassára, hogy itt az Andrássy-palota földszinti részén – a város legkedveltebb kévéházában – Kassa színházi életéről és sajtójáról érdeklődjön.

Ez az Ady szellemét idéző előadás azért egyedülálló mert szimfonikus mű még nem készült Ady Endre verseire. A szólistákat a színpadon a Szlovák Nemzeti Színház Operájának 45 tagú zenekara kíséri Cseh Tamás vezényletével. Egy igazi nemzetközi koprodukció ez, hiszen a zenészek szlovákokHorváth Loretta GyőrbőlMórocz VirágTóth Károly és Szebellai Dániel pedig hazai tehetséges fiatal művészeink, a zeneszerző pedig Ady földije a Partiumból, a Margittai Pető Zoltán. Fontos szempont volt számunkra, hogy fiatal hazai tehetséges művészeket kérjünk fel, és nekik teremtsük meg a lehetőséget a bemutatkozásra egy ilyen nagylélegzetvételű produkcióban.

A koncert tisztelgés Ady Endre költészete előtt, ami ma is ugyanolyan aktuális, mint száz évvel ezelőtt. Ugyanúgy szeretünk, ugyanúgy gyűlölünk, szenvedünk és örülünk. Ady Endre költészetének egyik fő irányvonala az Istenkeresés, a hazatalálás kérdése. Végig vezet minket a születéstől, a szenvedélyek hullámzásain át, a szenvedéseken keresztül egészen a halálig.

És hogy jön ide a zene? A legegyszerűbb válasz erre, hogy a zene benne van, van, aki hallja, és van, aki nem. Ám, amint megszólal, mindenki érzi és érti. Mert Univerzális. Mint egy mondóka, egy mantra, amit nagyanyánk dúdolt elalvás előtt, ami megnyugtat, ami hazavezet. A koncert egy igazi lélekutazás, ami a születéstől, a katarzison át a csend felé vezet.

/sz/