Egyre váratlanabb meglepetéseket okoz az időjárás. Az előrejelzés ugyan sokat javult, de hosszabb távra biztos prognózis most sincs. Ennek ellenére olyan hírek is megjelentek, hogy az idén alig lesz ősz, hosszú, kemény télre számíthatunk. Sajnos az időjáráshoz olykor leginkább a politikai légkör alakulása hasonlatos. Most leginkább az orosz-ukrán konfliktus következményei okozzák a legnagyobb aggodalmat. Jogos kérdés, hogy egy váratlan pillanatban Putyin nem zárja-e el az Európába vezető orosz gázvezeték csapjait? Nos, a Kassai Távfűtő Művek – a TEKO vezérigazgatója, Ladislav Koch bizakodó:

„Csütörtökön írtuk alá a szerződést a Szlovákiai Gázművekkel, melyet megbízható partnernek tartunk. A2009 – es gázválság idején is segítettek a probléma megoldásában, a kassaiak semmilyen korlátozó hatását nem érezték meg az akkori helyzetnek“- szögezte le a vezérigazgató.

A jelenlegi aggodalmakat az váltja ki, hogy 25 százalékkal csökkent Szlovákiába az orosz gázszállítás, amit a Szlovák Gázművek (SPP) a múlt hét végén jelentett be. Tegnap ugyan közölték, hogyazóta valamelyestnövekedett a gáz áramoltatása, de a szerződés szerinti mennyiségnél még mindig 20 százalékkal kevesebb érkezik.

A TEKO vezérigazgatója a kassaiak megnyugtatására közölte, hogy amennyiben semennyi gáz nem érkezne Oroszországból, az SPP tározóiban annyi gázt tartalékoltak, ami az ország szükségleteire 5 hónapra elegendőek. Ladislav Koch azt is megerősítette, hogy a gázszállítás totális leállítása esetén is a Kassai Távfűtő Művek – mint védett fogyasztó az elképzelhető utolsó pillanatig megkapná a szükséges gázmennyiséget.

A negyedmillió lakosú Kassa távfűtéséhez tüzelőanyagként gázt és fekete szenet használnak. A gáz a fűtőanyag 30 százalékát képezi. Technológiai okok miatt ezek megváltoztatására jelenleg nincs lehetőség.

Az érvényes jogszabályok szerint Kassán a lakások távfűtését akkor kell elkezdeni, ha egymást követően két napon át a napi hőmérséklet 13 Celzius fok alá süllyed és az előrejelzés szerint sem várható felmelegedés.

amikassa/košicednes