/Fő utca 65./

Kassa legrégibb polgári épülete a Lőcsei ház. Egyes elemei a 14-15. századból maradtak fönn. Az épület két földszinti hátboltozatos, csúcsíves bordás terme és egyes csúcsíves ajtókeretei mindmáig megőrizték középkori formájukat.

A ház először Szathmáry Györgyé, majd később Thurzó Eleké volt, aki 1542. november 29-én Lőcse városának ajándékozta. Mivel Lőcse a Kassára érkező kereskedőit ebben szállásolta el, az elnevezése innen ered. Kassa városa 1569-ben 3 000 forinton visszavásárolta a házat a lőcseiektől és vendégfogadóvá alakította át.

Az épülethez fűződő legjelentősebb esemény az, hogy 1626. március 2-án Bethlen Gábor és Brandenburgi Katalin itt tartotta fejedelmi esküvőjét. Maga a lakodalom egy hétig tartott, és a méreteit az is sejteti, hogy csak a szűk kíséret 2 500 főből állt. A Lőcsei házat ekkor a szomszédos Királyi házzal az utca felett egy függő folyosó kötötte össze.

A Lőcsei ház a városi helyőrség parancsnokainak is szálláshelyéül szolgált. A házat 1908-10 között felújították. Ekkor készült – az épület gótikus jellegét hangsúlyozandó – a fő utcai homlokzat emeleti zárt erkélye. Hátsó udvarában egykoron sörfőzde működött.