Nyílt napot tartanak ma a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemen, mely a Kassa Megyei Önkormányzat iskolaügyi osztályával közösen szervezi az egynapos rendezvényt. Az ünnepélyes megnyitóra reggel 8:30-kor kerül sor az egyetem Moyzes utca 9-es szám alatt található Szókratész nevű épületében. A megnyitót követően az érdeklődők az orvosi, természettudományi, jogi, bölcsészettudományi és közigazgatási kar, továbbá a testnevelési intézet munkatársaival beszélgethetnek az első emeleten található előadótermekben. Ezen felül az egyetem összes kara rövid prezentációval készül, melyekben bemutatják a karok működését és a választható szakokat, valamint az egyetemi könyvtár is bemutatkozik – derül ki Jaroslava Oravcová, az egyetem szóvivőjének tájékoztatásából.

A programsorozat részeként bemutatják az egyetem új projektjét is, mely az innovatív képzési formák fejlesztését és a tanulmányok interdiszciplinaritását tűzte ki céljául. Az Európai Uniós forrásokból megvalósuló program elsődleges célja, hogy az egyes karok rugalmasan reagáljanak a munkaerőpiac igényeire, amihez a tanulmányi programok átalakítására van szükség. A gyakorlatban ez az egyetem 145 tanulmányi programjának átformálását jelenti. Ezen felül új tanulmányi segédanyagok beszerzése és kialakítása, hazai és külföldi tanulmányutak, továbbá egy az egyetem hallgatóinak profilját a munkaerő piac igényeivel összehasonlító felmérés elkészítése szerepel még a megvalósítandó feladatok között. A projekt 2015 októberében fejeződhet be.

A kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem

A Szókratész épületben megtartott program után délelőtt tíz órától az egyes karok székhelyei is megnyitják kapuikat, így az érdeklődők betekintést nyerhetnek a szaktantermekbe, laboratóriumokba és előadókba.

A kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Szlovákia második legrégebbi egyeteme, mely 1959-ben jött létre, miután egyesítették a pozsonyi Comenius Egyetem Orvostudományi Karának kassai kihelyezett részlegét és az eperjesi Bölcsészettudományi Kart. (mmi)