”Szívet cseréljen, aki hazát cserél” –  írta egyik versében Tompa Mihály.

Hazát ugyan cseréltek, de szívükben és mindennapjaikban a zenén keresztül őrzi anyanyelvét és származását a Prágában élő magyarok egyik kis közössége, akik közel 14 éve alapították meg a számos különböző kórust megjárt, énekelni vágyó felvidéki fiatalok csoportját, a Mille Domi énekkórust.

Próbál a Mille Domi énekkórus

A mindössze 10 tagú énekcsoportot Dobos Major Zsófia vezeti, aki már középiskolás tanulmányai alatt tagja volt a kassai Csengettyű ének kórusnak. Az énekkar 2008-ban vette fel a Prága soktornyúságára utaló – MILLE DOMI „Ezer torony”– nevet. Repertoárjukat főleg egyházi tematikájú művek alkotják, amelyek közt komolyabb és könnyedebb hangvételű, valamint pergő magyar dallamok is vannak. Kedvenceik közé tartoznak a klasszikus darabok is, mint Mozart, Händel, Kodály, Halmos László, Karai, vagy az amerikai énekes, B. King-től származó Stand by me című dal.

”Szívesen lépünk fel itt, Prágában is, de többnyire külföldön, Magyarországon járunk fesztiválokra. kedvencünk közé tartozik Székelyföld, ahonnan mindig szép emlékekkel térünk vissza Prágába” – mondta Dobos Major Zsófia, a kórus karnagya.

Dobos Major Zsófia, a kórus karnagya

A tagok mindennapi kötelezettségei különbözőek, egy viszont közös bennük, hogy magyarságukat messzeföldön, Prágában is megőrizzék.

”Azon felül, hogy a zene szeretete összeköt bennünket, valamennyire olyan közeget is keresünk, ahol megszólalhatunk magyarul, egymás között magyarul beszélhetünk és azt hiszem, hogy ez nagyon erős kapocs közöttünk” – árulta el nekünk Annamária, a kórus tagja.

 

 

 

Pásztor Eszter