A magyar kultúrát és hagyományokat bemutató rendezvénysorozatot szervez a Bocatius János városi nyilvános könyvtár (Verejná knižnica Jána Bocatia) november 26-tól 30-ig Ismerjük meg egymást – Spoznajme sa néven.

Az érdeklődőket gazdag programmal várják, melynek része lesz egy kiállítás, koncert és kommentált tárlatvezetés is.

November 26-tól a könyvtár zenei részlegén – Fő utca 48. – egy tematikus könyvekből és hanghordozókból álló kiállítást nyitnak a szervezők. A kiállítás során a látogatók megtekinthetik a magyar nemzetet és szerzőket bemutató irodalmi és zenei műveket. A könyvbemutatón számos híres magyar író neve is feltűnik majd, de ezek mellett korabeli plakátok és az elmúlt évszázad 30-as éveiből származó meghívók is ki lesznek állítva. Megtekinthető lesz Mikszáth Kálmán Fekete városának 1911-es első kiadása is, egy 1848-ból származó Petőfi verseskötet, valamint néhány Márai mű is az író saját aláírásával ellátva.

Szintén aznap 17:00-tól egy koncert megrendezésére kerül sor Kálmán Imre zeneszerző tiszteletére. Elhangzik majd a Csárdáskirálynő is és Marica grófnő is a Kassai Állami Színház szólistáinak, Tatiana Paľovčíkovának és Tóbisz Titusz előadásában, Júlia Grejtáková zongorakíséretében. A szerző életét Edita Marenčinová fogja bemutatni. A rendezvény végén a látogatóknak somlói galuskával is kedveskednek a szervezők.

November 28-án 16:00-tól Márai Sándor kedvelőit egy kommentált tárlatvezetés várja majd a szülőházában – Mészáros utca 35. A tárlatvezetésre azonban előre be kell jelentkezni a könyvtár oldalán.

A rendezvénysorozatot Rastislav Trnka megyeelnök is nagy elégedettséggel fogadta, szerinte a könyvtár projektjei nagy mértékben hozzájárulnak a kölcsönös megismerés és szolidaritás megerősítéséhez.

Az Ismerjük meg egymást projekt keretében, mely a Nemzeti kisebbségek kultúrájának támogatására szánt alap segítségével valósul meg, már sor került a cseh és a roma kisebbség bemutatására. A magyar kultúrát követő, decemberi ciklus a zsidók életével foglalkozik majd.