A Ruzsíni-víztározót minden éven ellepi a kommunális szemét. Ezt a problémát legfőképpen a Gölnic és Hernád folyók fölső torkolatainál levő illegális szemétlerakóhelyek okozzák. A nagy esőzések során ugyanis a szemetet az eső a folyókba mossa, amelyek azt később a víztározóba szállítják. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat számára a K+K servis tőketerebesi cég végzi a tisztítási munkálatokat.

„A vízen úszó szemetet, amely legnagyobbrészt műanyag flakonokból áll, egy speciális kotrógép segítségével távolítjuk el közvetlenül a víz felszínéről, amelyet aztán teherautókkal egy ideiglenes lerakóhelyre szállítódnak, ahol majd átválogatás után a törvény alapján előírt módszerekkel kerülnek megsemmisítésre.” – nyilatkozta az egyik napilapnak Pavel Machava, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szóvivője.

A vállalat nem akadályozhatja meg az illegális szemétlerakóhelyek keletkezését. „Lehetőségeinkhez mérten felkeressük a környező falvak polgármestereit és figyelmeztetjük őket rájuk.” – tette hozzá Machava, majd azt is elmondta, hogy a kommunális szemét problémát okozhat például a víztározó vizének kiengedésekor is.

„Ez a helyzet sajnos minden éven megismétlődik, a szemét mennyisége nagyjából ugyanolyan, 450 m3-re becsüljük.” Az éves tisztítás összesen 30 000 euróba kerül, amelyet a vállalat saját forrásaiból finanszíroz.

Forrás: Košice:dnes

A borítókép a 2016-os helyzetet dokumentálja.