A 63 megyei fenntartású középiskolából már kilencet látogatnak ukrajnai diákok. Az oktatási folyamatba való felvételt bárki kérvényezheti, aki hivatalos úton menedékhelyért, illetve ideiglenes menedékhelyért folyamodott Szlovákiában. Az ezt igazoló dokumentumot szükséges felmutatni mutatni az iskolába való jelentkezés során is.

„Az orosz támadás előtt 196 ukrajnai diák tanult nálunk. A legtöbben a nagymihályi Szolgáltatói és Kereskedelmi Szakközépiskolában, a kassai Autóipari Szakközépiskolában és a kassai Sportközépiskolában tanultak. A háború kitörése óta főként olyan diákok érkeznek hozzánk, akik gimnáziumok vagy művészeti iskolák iránt érdeklődnek.” – jegyezte meg Rastislav Trnka megyeelnök

Hozzátette továbbá azt is, hogy a középiskolák rendelkeznek szabad helyekkel az ukrajnai diákok számára. Ennek értelmében az intézményeket arra szólították fel, hogy a felvételt illető kérelmeket a lehető legrövidebb időn belül bírálják el.

Az iskolába való belépés feltétele egy egészségügyi vizsgálat, valamint az összes kötelező oltás felvétele. Az oktatási intézmény kiválasztásánál az adott diák eredetileg látogatott iskolája alkotja a fő szempontot, tehát nálunk az általános műveltséget nyújtó gimnáziumok és a szakközépiskolák között választhatnak. A felvételnél az iskolák igazgatói az adott diák szlovák nyelvtudását is felmérik, tekintve, hogy Kassa megyében nincsen ukrán tanítási nyelvű középiskola. A nyelvi akadályok megszüntetése érdekében a külföldiek gyerekei számára a Kassai Regionális Oktatási Hivatal szlovák nyelvtanfolyamokat szervez.