Több mint hat év után ismét operett-előadás premierjére készülnek a Kassai Állami Színházban, ahol Kálmán Imre nagy sikerű művét, a Marica grófnőt mutatják be, mely operettet utoljára, több mint 40 évvel ezelőtt játszották ebben a színházban. Az október 17-én bemutatandó előadás rendezője a cseh Dagmar Hlubková, míg a zene és dalok betanulása a Kassai Állami Színház karmestere, az ukrán Igor Dohovič vezetése alatt zajlik, aki szerint az operett korántsem tartozik a könnyű műfajok közé.

„Nagyon nehéz olyan operettet csinálni, mely azokat az érzéseket váltja ki a nézőkből, melyeket ki kell váltania. Ebben a műfajban a színész, az énekkar és a zenekar által vétett legapróbb hibákat is könnyen észreveszi a néző. Nehéz a táncok elsajátítása és a különböző elemek is nehezen kapcsolódnak össze.” – nyilatkoztaDohovič, aki hozzátette, szerinte komoly igény van Kassán az operett-előadások iránt. „A Marica grófnő a gyöngyszemek közé tartozik, szórakoztató, tele van humoros helyzetekkel és szerelemmel. Örülnénk, ha a nézők is úgy megkedvelnék, mint mi.”

Az előadás főszerepeiben az állami színház szólistái mutatkoznak be. Többek között Tatiana Paľovčíková – Paládiová, Jaroslav Dvorský, Marek Gurbaľ és a Kassai Thália Színház deszkáiról is ismert Tóbisz Titusz. Az előadásnak több vendégszereplője is lesz, így az ismert operaénekes Filip Tůma, a gútai származású Becse-Szabó Ilona operaénekesnő, továbbá a magyarországi Vadász Zsolt, aki a Budapesti Operettszínház művésze. A produkcióban helyet kapnak a Kassai Állami Színház színészei is, többek között Peter Cibula, Beáta Drotárová, Ivan Krúpa és Róbert Šudík.

Külön érdekesség, hogy 2010-ben Kassai Thália Színház is színpadra állította a Marica grófnőt, és a mostani előadás alkotói közül többen is részt vettek abban a produkcióban. (mmi)