A 20.század magyar irodalmának az egyik legjelentősebb alkotója Márai Sándor Kassáról indulva írt és alkotott véleményt Európa és a világ általa megélt és értelmezett valóságáról. Könyveit és naplóit ma már világszerte és természetesen a szülővárosában – Kassán is sokan olvassák. 

Hogy a nagy szerelme, hűséges élettársa – Matzner Lola miként élte meg közös életüket, erről eddig viszont keveset tudtunk. Hogy ez megváltozzék, ehhez a lehetőséget maga Márai Sándor teremtette meg, ugyanis a saját kezűleg becsomagolt, ládákba helyezett írói hagyatékában Lola 296 füzetnyi naplóit is az utókor szándékára bízta. Mielőtt így cselekedett volna, ehhez kellett egy álombeli üzenet. Márai Sándor 1986 márciusában jegyezte fel a naplójába, hogy az elhunyt feleségétől, Lolától álmában ezt az üzenetet kapta: „Te másoknak írtad a naplót, én neked.“

Matzner Ilona, vagyis Lola 62 éven át volt a híresen nehéz természetű író hűséges társa. Naplóiból az idei budapesti könyvhétre a Helikon Kiadó jóvoltából egy olyan szerkesztett válogatás jelent meg, ami izgalmas háttérdokumentumnak tekinthető és ennélfogva a nagy író hagyatékának felbecsülhetetlen alkotóeleme.

Lola és Márai Sándor szülővárosában a Csemadok Kassai Városi Választmánya és a Löffler Béla Múzeum közös szervezésében 2022. július 13-án, szerdán – 18.00 órakor – a Löffler Múzeum kertjében kerül sor Márai Ilona Betűbe zárva – Napló I.II. könyvének a bemutatójára. Az 1688 oldalú kiadványról a kötet szerkesztőjével – Ötvös Annával Gadag József beszélget. Közreműködik Gazdag Nagy Anikó. Erre az eseményre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

/sz/